Dette er Hessdalsfenomenet

Fenomen: Mange har blitt tiltrukket av de spesielle lysforholdene i Hessdalen.

Fenomen: Mange har blitt tiltrukket av de spesielle lysforholdene i Hessdalen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Hessdalsfenomenet er godt dokumentert. Likevel har ikke alle hørt historien om lysfenomenet.

DEL

For 35 år siden, i 1982, ble de merkelige lysene i Hessdalen oppdaget for første gang. To fjellvante damer oppdaget lyset, som var helt ulikt noe de hadde sett før. Raskt begynte ryktene å gå, og media fikk nyss i saken.

I begynnelsen ble vitnene av lysfenomenet sett på som tullinger. Ifølge Visit Norway begynte forskningen på lysfenomenet i 1984. Italienske forskere kom til Hessdalen i 1997, og senere plasserte også CNRS og CEA ut utstyr i dalen. Selvutnevnte fagfolk har kommet med forklaringen UFO, mens forskere bruker navnet Hessdalsfenomenet, forkortet HP i internasjonal forskningssammenheng.

UFO-turisme

Lysfenomenet har bragt med seg flere turister til Hessdalen. Nettsiden Visit Hessdalen tilbyr flere turer for folk som vil oppdage Hessdalsfenomenet med egne øyne. UFO-safari, UFO-camp og UFO-jakt er noen av aktivitetene de byr på.

Ifølge styreledes i Visit hessdalen, Bjørn Magnar Vik, er turistene som kommer til hessdalen en god kombinasjon mellom folk som vil oppleve lysfenomenet, og folk som kommer for å oppleve naturen. Hvor stor betydning akkurat den nye dokumentaren vil få for turismen, mener Vik er vanskelig å si. Han forteller at det ofte kommer filmselskaper til Hessdalen for å lage reportasjer.

- Så klart, alle dokumentarer som lages for Hessdalen er positivt for oss, sier han.

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags