Norges beste 4-åring er klar

KLAR: F.v. Rune Randen og Kjell Horten i Nord-Østerdal Dølahestlag viser stolt fram Vivelstad Svarten som fram til lørdag står i sommerstasjon på Moan gård på Røros.                 Foto: Ole Annar Krogh

KLAR: F.v. Rune Randen og Kjell Horten i Nord-Østerdal Dølahestlag viser stolt fram Vivelstad Svarten som fram til lørdag står i sommerstasjon på Moan gård på Røros. Foto: Ole Annar Krogh

Artikkelen er over 2 år gammel

Den høyt premierte hingsten Vivelstad Svarten slippes på Bekkelegeret kommende lørdag. Arrangøren Nord-Østerdal Dølahestlag setter opp buss fra Røros.

DEL

Årets store begivenhet for alle hesteinteresserte skjer kommende lørdag på Bekkelegeret i Oppdalsfjella.

– Ta med utstyr for høyfjellet og kom. Dette er en opplevelse for livet hvert år. Vi selger mat og drikke som tidligere. Opp mot 20 hopper slippes og det er vi fornøyd med, sier leder Kjell Horten.

En staselig kar i sort

I år slippes Norges beste 4-åring, og han heter Vivelstad Svarten. Den ble født i 2013 hos Bjørn Alfarustad på Løten i Hedemark.

- Det var en ren tilfeldighet at han ble med på hestehengeren ned til Maura sammen med sin søster Vivelstad Blesa da han var to år gammel. Slik startet dermed eventyret om det som skulle vise seg å bli Norges beste 2 års-, 3 års- og nå 4 års dølahingst i henholdsvis 2015, 2016 og 2017, sier oppdretter og eier Jan Tage Rustad-Engh.

Rolig og klok hingst

I løpet av 2017 har Svarten rukket å starte flere kjørestevner, med både seier og gode plasseringer i flere av konkurransene han har deltatt i. Han har også utviklet seg godt som dressurhest og går per dags dato LC-klasser med eier Jan-Tage Rustad Engh på ryggen, hvilket er det høyeste nivå en 4 åring har lov til å starte i Norge.

– Under årets Dølahestmesterskap, som ble avholdt på Stav i mai, ble Vivelstad Svarten sammenlagtmester i klassen «Beste Unge Dølahest 4 år» – der det ble konkurrert i presisjonskjøring, brukshestridning og dressurridning. I tillegg til å vise seg fint på konkurransebanen er Svarten en trofast kollega, og avlegger jevnlig en arbeidsdag i tømmerskogen eller som oppdragshest ved kanefarter og lignende. Han er også kjørt en god del i par sammen med 2.-premiehingsten Kristian Svart, med mål om å starte konkurranser etter hvert, sier oppdretter og eier Rustad-Engh på Maura i Nannestad.

I utstillingssammenheng har Vivelstad Svarten avlagt nest beste utvida bruksprøve i 2017, og sto som nevnt spiss i sin klasse med 9 på rasetype, 9 på kropp og muskulatur, 8 på ben og 8 på bevegelser. Dette ga 8,5 i helhet og 2. premie og nr. 1 i kvalitet. Hans mor er Storøy Lenda 3.pr og hans far er Eldkar 1.pr viser stamtavla.

Viktig arbeid

– Å drive frm dølahesten via avlsarbeidet er avgjørende for å beholde denne hesterasen. Dølahesten er en hesterase som trolig nedstammer fra lokale arbeidshester som gjennom lang tid har vært i bruk blant bøndene i Gudbrandsdalen og står på rødlista som utryddingstruet, sier Horten.

Den Gudbrandsdalske

«Den Gudbrandsdalske hest har ved en meget sakkyndig drevet avl og under særegne lokale forhold utviklet seg til den norske hests edleste og verdifulleste representant, den kan brukes som jordbruk- og artillerihest samt solide, og etter norske forhold, enda en vakker vognhest.» – J. Lindeqvist. 1860

Omtrent samtidig skrives et annet sted at «Den Gudbrandsdalske hest har et så eiendommelig preg, at den er lett at igjenkjenne hvor som helst og iblant nok så mange hesteraser». Dølahest er av type sterkbygd med gode kroppsforhold, gode ben, ledige bevegelser, ærlig, og ikke minst har den et rolig og godt gemytt. Størrelsen varierer. Hesten er en brukshest som også har gode egenskaper som fritidshest, for eksempel til ridning og kjøring, men den har også egenskaper innen andre former for hestesport.

– Helhetsinntrykket varierer fra hest til hest. De viktigste kjennemerker er kjønn, farge og avtegn. Fargene svart og brun er dominerende, men det finnes også røde og hvite hester. Avtegn som stjerne og bless eller i kombinasjon er vanlig, avslutter Horten.

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags