-Når vi skal snekre sammen et nytt festivalprogram, er målet å finne en fin balanse mellom solide lokale musikere, anerkjente profiler utenfra og friste med musikalske møter man ikke finner så mange andre steder. Det gjelder å finne sin merkevare og gjøre noe annerledes enn andre, og det føler jeg vi har fått til, forteller Mjelva.


Folkelige musikere på folkfestivalen

I fjor var en røde tråden møter mellom folkemusikk og andre sjangre, med utøvere som Arve Tellefsen, Knut Reiersrud, Kirsten Bråten Berg, Frode Fjellheim og Arild Andersen. 2018 blir et mer folkemusikalsk år, selv om vi også denne gangen kan få musikkmøter av det sjeldne slaget.
-Det var veldig hyggelig at Øystein Sunde takket ja til å være med på konsert sammen med folkrockbandet Sver. Øystein sa at han hadde hørt litt på Sver, og syntes musikken var tøff, så dette blir veldig artig, sier Mjelva om årets trekkplaster.

Lokale profiler

De lokale innslagene er også viktig for en festival med base på Røros, synes Mjelva.
-Vi har så mange sterke folkemusikere både lokalt og regionalt som opererer på så mange scener og sammenhenger, at de fortjener å bli profilert på festivalscenen vår, sier Olav og gir oss et knippe eksempler.


-På lørdagen får vi en sjelden anledning til å høre Bent Jacobsen fra Dalakopa solo og plateslipp med Alvdalstrioen Frak. Torsdag blir det dobbelkonsert med Gro Kjelleberg Solli og hennes trio i tillegg til den norsk-amerikanske duoen Mjelva/West. Det er ikke ofte noen av disse opptrer på Røros gjennom året, til tross for lokal tilhørighet, så også her lokker vi med musikkopplevelser utenom det vanlige.


Toppartister fra fjern og nær

Mange kjenner sikkert godt til Sudan Dudan, de kommer til Røros i juni.
-Det er ikke mange folkemusikkduoer på langeleik og gitar som har klart å komme på scener som Øyafestivalen og Vinjerock. Deres forrige album «Inntil i dag» ble av flere aviser og musikkanmeldere omtalt som årets album, så dette er en musikkopplevelse vi anbefaler folk å få med seg, oppfordrer Mjelva.


Fra Sverige kommer trioen Triakel. De tilhører fokemusikkeliten i nabolandet og har turnert rundt om i hele verden de siste årene. Musikken deres beskrives ofte som inderlig og nær med arrangementer bygget opp rundt vokalisten Emmas Härdelins stemme.


Billetter og dagspass til festivalen er klare for salg 1. april, og da er det bare å løpe og kjøpe, for de store artistene har ofte trukket fulle hus disse dagene.
-Vi har ofte vært utsolgt på konsertene med de mest kjente artistene, og med litt begrenset plass på Sangerhuset og Kaffestuggu, anbefaler vi folk å kjøpe billetter tidlig.