Gå til sidens hovedinnhold

Nå blir lasskjørerne å se på veiene: – Vink gjerne, men ikke tut!

Artikkelen er over 3 år gammel

Lørdag legger lasskjørere fra Hedmarken ut på den ti dager lange ferden til Rørosmartnan, med seks hester og sleder.

– Vær ekstra oppmerksom og kjør med aktsomhet når du passerer, sier Marit Lahlum Ruud, leder i Hedemarken Lasskjørerforening.

Bilister kan møte hestefølget fra lørdag formiddag langs Sandvikavegen fra Atlungstad i Stange, videre langs Stavsbergvegen mot Furnes kirke og ned Langbakken.

Søndag vil følget mest sannsynlig kjøre gjennom Øvre Vang til Jevnaker og fra Løten til Rokosjøvegen, der det blir hvile på Enge-gardene på kvelden.

– Et generelt råd er å holde god avstand når du kjører forbi hester i trafikken. Senk farten på en myk måte, så hestene ikke blir skremt av brå oppbremsing. Ikke tut, men vink gjerne, sier Lahlum Ruud.

Lasskjørerne følger den historiske tradisjonen fra den gang folk fraktet varer fra flatbygdene ved Mjøsa til gruvesamfunnet på Røros. Dette pågikk fra 1700-tallet og fram til for 150 år siden. Korn og erter er med på lasset, samt potet i foredlet form, tappet på Atlungstad Brenneri.

Mye snø i fjellet gjør at lasskjørerne har endret på ruta i år. Fra Løten blir det bilskyss til Rena, hvor hestene igjen spennes for sleden.

Kommentarer til denne saken