Prosjektet Kompetanseløft Lokalmat er satt igang av Rørosmat og Næringshagen, og første møte mellom aktøren skulle være et uhøytidelig matverksted der målet var å knytte sterkere kontakt mellom aktørene og skape kreative løsninger.

Oppgaven de tre kokkelagene fikk, var å lage en ny lokal pølse og topping med fritt valg av lokale råvarer.
-Her har kreativiteten virkelig blomstret, uttalte bondelagskokk Nils-Henning Nesje.

Ett lag benyttet seg av smaksforsterkere fra havet, alle brukte Fjellurt aktivt i sine ulike blandinger, mens ett av de andre lagene kokte pølse i vann krydret av Røroste. Sammen med førsteklasses råvarer som rein, lam og storfe fra Rørosmat og produkter som Rørossmør -og fløte, hadde smakene de beste forutsetninger for å virkelig smakfulle produkter,
-Ved å bringe sammen kokk og produsent, får vi automatisk en merverdi av maten. Ikke bare utveksles det erfaringer, ideer og tanker bak råvaren, men produktet ut mot kunden blir også mer verdifull og potensialet i maten utnyttes fullt ut, forklarte matinspirator Gunnar Nagell- Dahl.

Tettere samspill

Marit Evanger fra Rørosmat fikk inntrykk av at denne dagen var både vellykket og positiv oppstart i prosjektet.
-Vi er sikre på at det ligger mye utvikling, nyskaping og innovasjon i å koble matmiljøer og reiseliv tettere sammen. Her kan kokkene, produsentene og reiselivsaktørene som tradisjonelt opptrer hver for seg, komme sammen i en ny type setting, og skape nye reiselivsprodukter for regionen, uttalte Evanger.

Bondelagskokk Nils-Henning Nesje og Nagell-Dahl er årets profilkokker på Norsk Spekematfestival på Tynset i slutten av mai, og var her invitert inn som som inspiratorer og ledere for kick-off`et. Nesje syntes det er på høy tid at kokkene får komme ut til produsentene.
-Dette er aktører som kjenner hverandre godt, men som sjelden har mulighet til å møtes og faktisk snakke sammen om den felles matlidenskapen deres, og langt sjeldnere lage mat sammen.

Når vi møttes idag, delte vi deltagerne inn i lag og ga dem muligheten til å være kreative rundt lokale produkter. Det ble det raskt hett over grytene og iveren var stor etter å skape nye smaker og retter. Det var kjempeartig å se samspillet som utviklet seg, og av tidligere erfaring, vet jeg at dette samspillet selger særdeles godt. Dette er et samarbeid for framtiden, og som sterke matregioner som Røros bør utnytte i større grad fremover.