Bare til engangsbruk

PANT: Flaskene til Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk er per i dag ikke pantbare, men dette kan endre seg.

PANT: Flaskene til Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk er per i dag ikke pantbare, men dette kan endre seg. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Ingen mikrobryggeri har i dag panteordning på sine flasker. Ønsker man å bli kvitt tomgodset sitt, har man vær så god å levere det i glassinnsamlingen.

Per i dag kan man ikke pante Røros-ølflasker, eller noen andre flasker fra mikrobryggeri, fordi disse flaskene regnes som engangsflasker. Denne type flasker skal leveres i glassinnsamling og blir deretter resirkulert. Det jobbes med en løsning som gjør at den som er glad i øl fra mindre bryggerier kan levere flaskene sine i panteautomat i butikk i stedet for hos glassinnsamlingen, men foreløpig er dette en løsning som er under utredning.

– Vi er positive til en panteordning, sier daglig leder i Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk, Kjetil Reinskou.

En krone i pant

– En panteordning er et insentiv for forbrukeren til å resirkulere, sier Reinskou.

Flaska koster en krone ekstra enn hva man ellers ville betalt, og man får returnert krona når man leverer flaska tilbake. Det er denne ordningen som nå ønskes å innføres for engangsflasker.

Egnet til resirkulering

Selskapet som driver panteordningen i Norge heter Infinitum.

– Vi jobber med Infinitum for å få til en løsning på glassflaskene våres. Kundene kommer ikke til å merke særlig forskjell annet enn at de kan begynne å pante flaskene, sier Reinskou.

Han forteller at Røros Bryggeri ønsker å holde fast på dagens flasker, og har ikke fått signal i samtalene med Infinitum om at de må bytte de ut.

– Flaskene vi har i dag er lette og egner seg til resirkulering, sier Reinskou.

En mer vennlig løsning

– Vi har samtaler med mikrobryggeriene om prosessen. Vi vil få vite mer i løpet av høsten om vi lykkes, sier administrerende direktør i Infinitum, Kjell Olav Maldum.

– Hvorfor har ikke mikrobryggeriene pant i likhet med Tuborg eller hansa?

– Større ølmerker har brukt ombruksflasker i glass. Bryggeriene må ha en garanti for at de får tilbake disse flaskene, og bare de som er store nok har denne muligheten. Dessuten skal flaskene gjennom en grundig vasking. Vaskelinjene man da må bruke er ekstremt kostbare. For det tredje er ombruksflaskene identiske. Bryggeri har derfor mer designfrihet om de bruker egne flasker, sier Maldum.

Selv om ingen mikrobryggeri har panteordning på sine flasker i dag, kan det hende alle har det om et år eller to.

Artikkeltags