Luwam (17) fra Eritrea og Lena (17) fra Os fikk en unik mulighet til å bli kjent

VENNER: Både Luwam Tekie og Lena Josefine Alme Loftås håper å holde kontakten med alle jentene som var med på treffene.

VENNER: Både Luwam Tekie og Lena Josefine Alme Loftås håper å holde kontakten med alle jentene som var med på treffene. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Det å ha noen å si hei til og få kontakt med norsk ungdom er et savn blant unge flyktninger. I Os fikk Luwam Tekie og Lena Josefine Alme Loftås mulighet til å bli kjent gjennom ni treff med ulike aktiviteter.

DEL

– Vi har hatt det så koselig og treffene har gitt meg en unik mulighet til å bli kjent med flyktningene. Vi har blitt trygg på hverandre og har blitt godt kjent og en sammensveiset gjeng. Vi har til og med en egen gruppechat, opplyser Lena Josefine Alme Loftås (17).

Gjennom prosjektet «Sammen», et samarbeid mellom Os kommune og SOS-barnebyer, har ni ungdommer møttes. Fem norske jenter og fire jenter som er mindreårige flyktninger. Gjennom ni treff har jentegjengen bakt pepperkaker, akt i Hummelfjell, badet på Røros Hotel, reist på hyttetur til Savalen og flere andre aktiviteter.

– Det har vært veldig fint å få norske venner. Vi har blitt godt kjent med hverandre og de norske jentene er veldig hyggelig og snille. Jeg tror vi kommer til å holde kontakten og fortsette å finne på ting sammen, sier Luwam Tekie.

Hun er veldig utadvendt og har lett for å få kontakt med folk, men det gjelder ikke for alle.

– Det er et savn blant mindreårige flyktninger å få norske venner. Og det å få venner kan man ikke tvinge fram. Det må komme naturlig. Jeg og Liv Narjord har lagt til rette og så har ungdommene ordnet selv. Det er ungdommene selv som har bestemt hva de har lyst til å gjøre. Jeg må si at det har gått overraskende bra. Det har vært mye lettere enn det jeg trodde på forhånd, sier Beate Ramlo.

Hun forteller at jentekulturen er ganske lik uansett hvor man er fra i verden.

– De flokker seg sammen i en gruppe. Det så vi spesielt på hytteturen. Hår ble flettet og de satt tett i tett i sofaen og pratet, forklarer Ramlo.

Første møte ble avholdt på fritidsklubben 14. november 2017. Avslutningen var 8. februar 2018.

Jentegjengen har valgt å kalle seg Kule Hablos. Hablos betyr jenter på somalisk. I gruppa har den vært en fra Somalia og tre fra Eritrea.

– Prosjektet er egentlig for enslige mindreårige flyktninger, men siden vi ikke hadde nok jenter fikk vi lov til å ta med noen som har kommet hit til Os med familien sin også, forklarer Ramlo.

De som har deltatt på treffene har vært Luwam Tekie, Lena Josefine Alme Loftås, Ragnhild Jorde, Kisanet Berhe Goitom, Enbabaalem Brhane Gebremaryam, Adna Jama, Jorun Bækken, Rina Finborud Resberg og Oline Elisabet Holmberg.

De fleste av dem går på videregående på Tynset, og gjengen har planlagt at de skal treffes for å spise lunsj sammen.

NAV Os har vært med på å støtte prosjektet økonomisk ved å gi av Fattigdomsmidlene. Det er Barne,-ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) som forvalter Nasjonal tilskuddsordning mot barnefattigdom.Artikkeltags