Temadag for humanistiske konfirmanter

Blir kjent: Konfirmantene lekte flere leker for å bli bedre kjent

Blir kjent: Konfirmantene lekte flere leker for å bli bedre kjent Foto:

Av

Lørdag var alle humanistiske konfirmanter i Røros, Os og Holtålen samlet for en 12-timers temadag i Skogly samfunnshus i Sundet på Røros. En dag med samhold, rollespill, kos, mat, film og mye filosofisk tenking om etikk, menneskerettigheter og humanisme.

DEL

Innsendt22 ungdommer skal i mai konfirmere seg humanistisk. Ca halvparten fra Røros og en fjerdedel fra både Os og Holtålen. Lørdag arrangerte Human-Etisk forbund Røros, Os, Holtålen lokallag, temadag for alle konfirmantene.

Lang dag

Dagen startet kl 10.00 med diverse bli-kjent leker. Konfirmantene har allerede hatt to temakvelder sammen etter nyttår, men det er flere som ikke kjenner hverandre skikkelig ennå. Etterhvert startet rollespillet, Utopia. Et rollespill som lokallaget selv har laget. Det går ut på at verden som vi kjenner den i dag har gått under, og man må starte et nytt samfunn. Konfirmantene fikk hver sin rolle i tilsammen sju forskjellige familier. Noen ble foreldre og noen ble ungdommer. Deretter skulle de gjennom forskjellige "case" og løse utfordringer som kan dukke opp i et slikt samfunn. Konfirmantene tok det hele på alvor og så ut til å like opplegget. - Det er utrolig gøy at vi har fått laget dette rollespillet, sier Mariann Buås-Hansen, leder av lokallaget. -Det at vi klarer oss selv med kreative krefter og ikke er avhengig av Trondheim eller resten av Trøndelag.

Det ble servert lunsj, og da snøbygene ga seg ble det pause ute i snøen med grilling av pølser. Kurslederne Ane Ryen Tøndel og Gunn Haugdal hadde så litt forskjellige opplegg med både leker og mer alvorlige utfordringer om menneskerettigheter og om det å være flyktning. Men det ble tid til både mobilspilling, kortspill og yatzy mellom "timene".

Samarbeid

Da kvelden kom ble det servert taco, noe konfirmantene selv var med på å lage, kaker ble det også til dessert, før dagen ble avsluttet med film, Fluenes herre fra 1990, der konfirmantene fikk se hvor ille det faktisk KAN gå, når anarki tar overhånd og regler og samarbeid ikke blir fulgt. Det ble en lang dag, med mange inntrykk, kanskje det tar noen dager eller uker før alt trenger inn, men dagen blir nok husket i mange år framover.

Artikkeltags