Økt kreftrehabilitering kan være veien videre for «rehaben»

BESØK: Mary Anne Bakos, virksomhetsdirektør på LHL-klinikkene Røros, fikk besøk av helsetopp i Senterpartiet i Sør-Trøndelag, Geir Arild Espnes.

BESØK: Mary Anne Bakos, virksomhetsdirektør på LHL-klinikkene Røros, fikk besøk av helsetopp i Senterpartiet i Sør-Trøndelag, Geir Arild Espnes. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Ledelsen ved LHL-klinikkene Røros og helsetopp i Senterpartiet mener «rehaben» har kompetansen til å bli et nasjonalt senter for kreftrehabilitering.

DEL

2. kandidat for Sør-Trøndelag Senterparti, Geir Arild Espnes, var tirsdag på Rørosbesøk. Blant annet var han en times tid på LHL-klinikkene Røros, som nå i sommer fikk vite at de mister sitt rehabiliteringstilbud for sykelig overvektige. Som tar opp 18 døgnplasser på senteret.

- Dårlig ressursbruk

- Det er en veldig dårlig ressursbruk å bygge opp kompetanse som her på Røros, for så å gi anbudet videre til andre sentre, mener Espnes.

Han er professor og ansatt på NTNU og er godt kjent med klinikken på Røros.

Mary Anne Bakos, virksomhetsdirektør på LHL-klinikkene Røros, informerte politikeren om driften og situasjonen rehabiliteringssentret nå står overfor.

Klinikken er CARF akkreditert på rehabilitering av kreftrammede, som eneste i Norge. CARF  er en internasjonal anerkjent ideell organisasjon som akkrediterer/godkjenner virksomheter som tilbyr diverse helsetjenester, deriblant rehabilitering.

Dette mener Espnes bør være en mulighet å utnytte.

Flere overlever

- Det å bruke kompetansen vår utenfor Helse Midt-Norge er noe vi selv også har tenkt på. Det er flere og flere som overlever kreftbehandling og behovet for rehabilitering vil bli større og større. Mange pasienter som er rammet av kreft får senkomplikasjoner med utmattelse. Jeg håper de lokale politikerne som var her i dag vil være med på å spille ideen videre til departement og direktorat, sier Bakos.

- Det hadde vært artig å visst hvor store ringvirkninger hver rehabiliteringsplass på Røros har for Rørossamfunnet, sier kommunepolitiker for Sp, Guri Heggem.

For kreftrehabilitering er det nå seks måneders ventetid opplyses det ved rehabiliteringssentret. Det skaper frustrasjon når ikke Helseforetakene fyller opp kapasiteten som rehabiliteringssentret på Røros har.

- Det er ikke bare Midt-Norge som trenger denne tjenesten. Helse Midt blir egentlig en flaskehals for tilbud på Røros. Dette må spilles inn videre og saken passer oss utmerket å kjempe for, sier Espnes.

Les også: Vil forebygge diabetes og overvekt blant unge

Les også: Håpet at mottaket på Moan Gård kunne få bestå

Artikkeltags