Minner om rasfare: - Påske med russisk rulett

SKREDFARE: Skikjørere i Sommerskaret, Hessjøen 30.mars 2018.

SKREDFARE: Skikjørere i Sommerskaret, Hessjøen 30.mars 2018. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Advarer mot stor snøskredfare.

DEL

Trond Arnesen er hytteeier ved Hessjøen. I påsken opplevde de rasfaren og risikoviljen til enkelte skiløpere så stor, at han finner grunn til å minne om skredfaren i fjellet. Han har sendt oss bilder av hendelsen han betegner som russisk rulett.

- .Jeg grøsser ennå ved tanken på det vi var vitne til. Og snart er det helg og mange drar igjen ut på ski, sier han til Arbeidets Rett.

Arnesen forteller:

- Langfredag gikk vi sørover fra Hessjøen, innerst i Hessdalen i Holtålen. Denne delen av dalen kalles Kjølidalen, og på vestsida her fins to skard, Vinterskardet i nord nær Hessjøen og Sommårskardet noe lenger sør. Begge leder opp til den vakre fjelldalen Gruvdalen. Navnene på disse to skardene er antakelig sjølforklarende, men Vinterskardet er altså slakt og fonnfritt og risikofritt på vinteren, mens Sommårskardet egner seg kun for sommervandring.

Trond Arnesen har sendt oss de to bildene fra Sommårskardet.

- Med overhengende fonner, tydelige spor etter ras … og fire skiløpere med høg risikoprofil. Siden det kommer nye påsker og stadig flere risikovillige skiløpere, og siden det framleis er skredfare i fjellet, kan det vel være opportunt å minne om hva slags tankeløs risiko disse skiløperne utsetter seg og eventuelt redningsmannskap for, mener Arnesen.

- Vi møtte flere hoderistende turgåere langs dalen. Heldigvis var det ei kald påske i Rørosfjella, det minska nok faren noe, men disse skiløperne gikk helt oppe under storfonna og oppholdt seg i skredområdet i 15-20 minutter før de rente ned.

- Lykken var denne gangen bedre enn vettet, takk og lov, konstaterer Arnesen.


Artikkeltags