Skattelette går ut over kommunene i Fjellregionen

TAPER INNTEKTER: Røros er en av kommunene som taper inntekter dersom regjeringen vedtar endringer i loven om eiendomsskatt.

TAPER INNTEKTER: Røros er en av kommunene som taper inntekter dersom regjeringen vedtar endringer i loven om eiendomsskatt. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Alvdal, Tynset, Tolga, Folldal og Røros blir berørt.

DEL

Endringer i eiendomsskatten, økt dieselavgift, mer til private kulturminner og slutt på pelsdyrnæringa kommer alle som følge av ny regjeringsplattform. Ifølge en oversikt fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) må 68 av landets kommuner kutte i eiendomsskatten etter regjeringens varslede endring. De har blitt enige om å kutte kommunenes maksimalsats for eiendomsskatt på boliger og fritidsboliger fra sju til fem promille.

Rundt 360 av landets kommuner har eiendomsskatt. Kun 68 av disse igjen har en sats på over fem promille før de foreslåtte endringene.

På lista over kommuner som må kutte hvis forslaget blir vedtatt er både Alvdal, Tynset, Folldal, Tolga og Røros.

Regjeringen kan imidlertid risikere å lide nederlag i Stortinget med et statlig påbud om å kutte eiendomsskatten på bolig, da de ikke har flertall alene. Kjell I. Ropstad som er finanspolitisk talsmann i KrF lover ingenting på forskudd. Til avisa Dagens Næringsliv sier han at de i utgangspunktet mener at kommunene skal bestemme eiendomsskattesatsen sjøl. En maksimumssats blir et tap for mange kommuner, så dette ønsker de å se på i forbindelse med neste års forslag til statsbudsjett.

Slutt på pelsdyr

For ett år sia ble avvikling av pelsdyropprett behandlet i Stortinget, og den gang sikret Høyre og Frp flertall for å fortsette med pelsdyroppdrett i Norge. I regjeringsplattformen går man inn for avvikling til tross for Stortings-vedtaket, og dette omtales som en av Venstres største seire i arbeidet med den nye plattformen.

- Regjeringen vil gjennomføre en styrt avvikling av pelsdyrnæringen. Det tas sikte på å fremme en lovproposisjon til Stortinget om forbud mot pelsdyrhold med en avviklingsperiode for eksisterende produsenter frem til årsskiftet 2024/2025, heter det i den nye samarbeidsavtalen.

Sjøl om omfanget er sterkt redusert de siste åra, er det fortsatt pelsdyroppdrettere igjen også i Nord-Østerdalen.

Forventer opprør

Alvdølen Ole Sylte Heggset, som sjøl har lang erfaring fra bransjen tidligere, er ikke nådig i sin omtale av forslaget.

- Først og fremst er regjeringserklæringen en hån og et dolkestøt i ryggen på svært mange både eksisterende og tidligere svært flinke husdyrprodusenter. I kveld går mine tanker til alle tidligere yrkes-kolleger som nå blir ofret i et politisk spill vi trodde kanskje var ferdigspilt for ei stund, da næringskomiteens innstilling om fortsatt bærekraftig utvikling av pelsdyrnæringen ble vedtatt i Stortinget i januar 2017, uttaler han søndag da forslaget ble kjent.

- Forutsigbarhet er et ord mange politikere vektlegger i næringspolitiske debatter, uansett næring, men her beviser Erna, Siv og mange andre i Høyre og Frp, hvor lite det betyr. Attpåtil gjør de det for å tekkes et parti som knapt har velgere igjen i distrikts-Norge, konstaterer Sylte Heggset og avslutter med at han forventer et kraftig distriktsopprør.

Dyrere diesel

Regjeringen åpner videre for at dieselavgiften kan økes dersom det må til for å nå målene om salg av nullutslippsbiler, og også dette forslaget omtales som lite distriktsvennlig av kritikerne i media og kommentarfelt rundt om.

- Dersom den blågrønne regjeringen setter opp dieselavgiften, vil det slå urettferdig ut for distriktene, mener NAF, og viser til at langt færre i distriktene enn i byene har kjøpt seg elbil.

– Spesielt i distriktene er det færre som har gjort overgangen til elbil, fordi utvalget av store, familievennlige elbiler fortsatt er for lite, sier kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal i NAF i en pressemelding.

En av grunnene til at overgangen til elbiler i distriktene er mangel på ladestasjoner, skriver organisasjonen.

Frir ikke til KrF om alkohol

Flere medier refererer til at den nye politiske plattformen skal ha plass for KrF dersom de skulle ville endre standpunkt og tre inn i regjering de også. Samtidig meldes det om at regjeringen utvider åpningstidene på Vinmonopolet og ølsalg i butikk, noe en antar ikke bifalles hos ledelsen i KrF.

Kulturminne-eiere derimot...

Direktør i Kulturminnefondet på Røros, Simen Bjørgen, meldte raskt om gode nyheter fra Jeløy.

Han var nylig ute og minnet om at fondet som fyller 15 år i år, noterer seg rekordinteresse for å pusse opp kulturminner. De har aldri behandlet flere søknader fra eiere som vil sette i stand sine kulturminner, men pengepotten strekker ikke til og mange får avslag. I dag er Bjørgen derfor raskt ute med å applaudere den nye regjeringsplattformen.

- Gledelige nyheter fra Jeløy Radio i ettermiddag. Den nye regjeringen vil styrke Kulturminnefondet slik at flere private eiere kan få tilskudd til å sette i stand verneverdige kulturminner. Det er ordrett hva som står i regjeringserklæringen. Dette er strålende nyheter og et godt tegn for framtida. Jeg er sikker på at det vil glede alle private eiere av kulturminner. Det er utrolig gledelig at Kulturminnefondets resultater blir lagt merke til og verdsatt på en slik måte at dette har gitt en konkret formulering i erklæringen, sier Simen Bjørgen til Arbeidets Rett.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken