Helsetilsynet varsler stikkprøver etter Tolga-saken

Foto: Christian Thomassen, / SCANPIX

Foto: Christian Thomassen, / SCANPIX Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Helsetilsynet ber fylkesmennene ta stikkprøver av diagnoseringen av personer registrert med psykisk utviklingshemming. Det skjer etter avsløringene i Tolga.

Ifølge VG skal stikkprøvene tas for å finne ut hvilke leger eller psykologer og institusjoner som har satt diagnosene og hvordan kommunene innhenter og følger opp opplysninger om diagnoser.

I en pressemelding fredag skriver Helsetilsynet at det har kommet opplysninger om mulig mangelfull og sviktende utredning og diagnostisering av personer med psykisk utviklingshemming i flere kommuner. Tilsynet mener derfor det er behov for undersøkelser som favner bredere enn Tolga kommune.

– Statens helsetilsyn ser alvorlig på disse påstandene og ser behov for en tilsynsmessig oppfølging. Helsetilsynet vil derfor be fylkesmennene foreta stikkprøver i et utvalg kommuner av diagnosesettingen hos personer registrert med psykisk utviklingshemming, heter det

90 kommuner

Stikkprøvene om diagnose og diagnostiserende lege eller psykolog skal tas i rundt 90 kommuner, valgt ut slik at de representerer mangfold og variasjon i geografi og befolkningsstørrelse

Helsetilsynet ønsker «å kunne følge opp og få brakt forholdene i orden der utredning og diagnostisering er mangelfull og ikke i tråd med lovkrav og faglige anbefalinger».

Helsetilsynet vil koordinere opplegget med Helsedirektoratet, som planlegger en egen undersøkelse om tilgrensende problemstillinger.

Fikk opphevet vergemål

I Tolga kommune i Hedmark var tre brødre uten å vite det, oppført i kommunens register over psykisk utviklingshemmede. I ettertid har to av brødrene vært gjennom utredninger som slår fast at de ikke er det, mens den siste på et tidligere tidspunkt fikk diagnosen moderat psykisk utviklingshemming.

Brødrene fikk i 2017 en verge for økonomiske og personlige spørsmål. De klaget på vedtakene ved hjelp av familie og venner, og vedtakene ble opphevet tidligere i år.

VG har fulgt brødrene gjennom lengre tid og publiserte i oktober i år den første artikkelen om dem.


(©NTB)

Artikkeltags