Solberg sier unnskyld til Tolga-brødrene

Oslo  20181010.
Statsminister Erna Solberg (H) svarte på spørsmål fra pressen etter spørretimen på Stortinget.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Oslo 20181010. Statsminister Erna Solberg (H) svarte på spørsmål fra pressen etter spørretimen på Stortinget. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Statsminister Erna Solberg ba torsdag kveld om unnskyldning overfor de tre brødrene fra Tolga som ble satt under vergemål etter å ha fått feilaktige diagnoser.

DEL

– Jeg synes det er riktig at når man lokalt sier unnskyld, så mener jeg at vi skal gjøre det fra alle myndighetssider i dag, sa statsminister Erna Solberg (H) i et direktesendt intervju på Dagsrevyen torsdag kveld.

Foreløpig har ingen fra kommunen sagt unnskyld, men i et foregående innslag sa lederen for kontrollutvalget i Tolga at det er beklagelig dersom brødrene har fått feil diagnose.

– Det er særdeles alvorlig og uheldig for dem det gjelder. Og hvis det er riktig, så må jeg bare si unnskyld, unnskyld, unnskyld, sier utvalgsleder Marit Gilleberg.

Økte inntekter

Det var VG som lørdag skrev om de tre brødrene som var blitt registrert som psykisk utviklingshemmede i hjemkommunen Tolga. Kommunen kunne dermed sikre seg økte inntekter fra staten over flere år.

Tester gjort av brødrene i år, har vist at to av dem ikke har noen utviklingshemming i det hele tatt. Den tredje broren fikk diagnosen moderat psykisk utviklingshemmet, men først to år etter at kommunen først registrerte ham med dette. Den ene av brødrene fikk opphevet vergemålet i februar, den andre i juni. Etter et TV-innslag onsdag kveld, kom vergemålsavdelingen hos Fylkesmannen i Hedmark fram til at også den tredje brorens vergemål skulle oppheves.

– Makt over eget liv

– Det er ikke slik at folk skal bli fratatt myndigheten over sitt eget liv på denne måten. Det er derfor vi har en ny vergemålslov. Det er noen grunnleggende rettigheter som dreier seg om respekt for at hver enkelt skal få lov til å ha makt i sitt eget liv, sier statsministeren.

Hun understreker at det er spesialisthelsetjenesten som skal stille en eventuell diagnose om psykisk utviklingshemming, og det skal skje etter en grundig utredning.

Samtidig forsvarer Solberg ordningen som gir kommunene ekstra inntekter dersom de har mange med en slik diagnose.

– Når vi har mange små kommuner, må det avspeiles i inntektssystemet når det er tunge brukere med store rettigheter, sier hun, men påpeker at dette er et tillitsbasert system.

Solberg sier det ikke er noen indikasjoner på at det finnes flere lignende saker i Norge i dag.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken