En fregatt fra Trident Juncture har kollidert med et tankskip i Hordaland og står i fare for å synke

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det har vært svært få uhell og skader under NATO-øvelsen, men sist natt kolliderte en fregatt som deltar på Trident Juncture med et tankskip. 137 mann er evakuert.

DEL

TRIDENT JUNCTURE Fregatten KNM Helge Ingstad er evakuert og står i fare for synke etter en kollisjon med en tankbåt ved Stureterminalen i Øygarden. Alle i fregatten en evakuert.

Sju personer kom lettere til skade da fregatten og tankbåten Sola TS kolliderte ved Stureterminalen i Øygarden kommune i Hordaland.

Ifølge brannvesenet på stedet er skipet i ferd med å få mer og mer slagside, melder NRK.

Tankskipet har 625.000 fat råolje ombord, men det skal ikke være hull på skipet.

Fregatten hadde det 137 mann om bord, mens det var 23 mann i tankbåten. Først ble 127 mann fra fregatten evakuert over i et annet fartøy, mens ti av mannskapet ble igjen på skipet. Ved 6.30-tiden besluttet kapteinen om bord på kapteinen at også de siste ti om bord skulle forlate skipet.

Kan synke

– Det er en viss fare for at skipet skap synke. Det har fått en flenge i siden og tar inn mer vann enn de greier å pumpe ut. Det er ikke kontroll over lekkasjen og akterskipet ligger tungt i sjøen, sier vakthavende redningsleder Eirik Walle ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB.

Politiet har etablert et mottak for de evakuerte på Stureterminalen. Det er flere redningshelikoptre, redningsbåter og flere slepebåter som ligger ved det havarerte skipet.

Etter sammenstøtet mistet fregatten framdriften og kjørte på land. Redningslederen sier at skipet slik sett ikke vil synke, men at han må ta forbehold med tanke på bunnforholdene på stedet.

Mindre skader

Tankbåten på vei ut fra Stureterminalen da sammentreffet skjedde, ifølge vaktkommandør Ole Jakob Hartvigsen ved 110-sentralen i Hordaland.

Alle om bord i KNM Helge Ingstad vil bli evakuert til Stureterminalen. Det er foreløpig ingen fare for at tankeren skal synke eller for lekkasje.

– Det er mindre skader på tankbåten. Den ligger ute i fjorden og vil gå til land når situasjonen med fregatten er avklart, sier Walle.

Laget i 2009

KNM «Helge Ingstad» (F 313) er en norsk fregatt av Fridtjof Nansen-klassen, navngitt etter oppdageren Helge Ingstad. Fregatten ble overlevert 29. september 2009

Fartøyet er nummer fire i serien av fem som i perioden 2006–2011 ble overlevert til Sjøforsvaret.

(©NTB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken