Hele Tylldalen fikk fiber i julegave

ENDELIG FIBER: Fra venstre: Håvard Semmingsen, Terje Redtrøen, Torodd Brun og Roar Moen. I videre rekkefølge: Thea Elise Stavik, Mari Semmingsen Horten, Eline Engen, Ane Semmingsen Horten, Thea Brelin, Amalic Stavik, Elisabeth Klettvang Røe og Veronika Njaastad Løkken.

ENDELIG FIBER: Fra venstre: Håvard Semmingsen, Terje Redtrøen, Torodd Brun og Roar Moen. I videre rekkefølge: Thea Elise Stavik, Mari Semmingsen Horten, Eline Engen, Ane Semmingsen Horten, Thea Brelin, Amalic Stavik, Elisabeth Klettvang Røe og Veronika Njaastad Løkken.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Onsdag ble det tent et lite «lys» i hvert eneste hjem i Tylldalen. Etter 10 måneder med dugnadsjobbing fikk alle de 180 husstandene i bygda 100 prosent nettilgang med fiber.

DEL

– For oss er dette stort. Nå har vi 160 abonnenter, og alle i Tylldalen som har bestilt bredbånds-abonnement har fått strøm til huset sitt. Også til de husstandene som ikke har bestilt er det lagt fiber i bakken, slik at det bare er å koble seg opp.

Pådriver

Det sier en glad Roar Moen, som har vært ildsjel og leder for dugnadskomiteen «Fiber i Tylldalen».

Den lille bygda lengst sør i Tynset kommune har lenge slitt med elendige nettforbindelser. Derfor startet en gruppe ildsjeler den 1. februar i år med å se på muligheten for at alle de 180 boligene skulle få «lys» i hvert eneste hjem. Takket være bygdefolket, Nord-Østerdal Kraftlag, Tynset kommune og Eidsiva Bredbånd ble dette en realitet når samfunnshuset med skole og barnehage var det siste påkoblingspunktet som fikk se «lyset» onsdag.

- Bygdefolket skal ha en stor del av æren, men må dele den med Eidsiva, Tynset kommune og NØK. Det har vært et fenomenalt samarbeid mellom partene. Da dugnadsfiberprosjektet startet opp var det ingen som trodde dette skulle gå på 339 dager, men nå er drømmen en virkelighet, jubler Moen.

20 kvadratkilometer

Han legger til at det siden 1. februar 2016 er bygd ut et område på cirka 20 kvadratkilometer med fibertilknytning i Tylldalen.

– I målestokk dekker det et område i Tynset sentrum som går fra Motrøkrysset og i en rett strek til øvre Haverslia, østover til Tynset skytterbane og om Neby og Bygda. Hvis en hadde tatt alt sammen innenfor Ring 2 i Oslo tilsvarer det en befolkningstetthet på 22.000 kunder. Det forteller litt om hvor stort prosjektet er. 180 husstander er ikke så mye, men det dreier seg om et veldig stort område, fortsetter Moen.

Til sammen er det strukket 21 kilometer med fiberkabel i luftlinje, mens 17 kilometer med fiberkabel er lagt i bakken.  Det blir til sammen 4,1 mil.

Fikk telefonsentral i 1885

Med å bla i gamle bygdebøker har han lest seg fram til at det først på 1895-tallet dro Bersvend P. Moen med seg en telefonsentral på slede og monterte den i Tylldalen. Slik fikk bygda sine fem første telelinjer.

– Etterpå tok sognekommunen over Tylldalen Telefonselskap, før storsamfunnet gikk inn med store statseide selskaper som sto for utbyggingen av telelinjer på 1950- og 60-tallet. Etter det har vi prøvd oss på Telenor, men de er ikke er interessert i det hele tatt. Det synes jeg er et tankekors for Bygde-Norge. Mange innbyggere i Tylldalen i 75-80-årsalderen sa at de ikke har bruk for fiber, men tegnet likevel abonnement for å få til prosjektet. Jeg er sikker på at det kommer til å bli så mye elektroniske duppeditter i framtiden, at bosetting av eldre folk i distriktene vil kreve at hjelpeapparatet har tilgang til dem, sier Moen.

– Rom for flere fiberprosjekter

Tynset kommune bevilget i fjor høst 200.000 kroner hver til de to dugnadsfiberprosjektene i Tylldalen og Neby. Til sammen har kommunen satt av 500.000 kroner årlig til fiberutbygging over en treårsperiode

– Vi har som et mål om at alle innbyggerne i Tynset skal få fiber, og det er rom for flere prosjekter i bygder og grender. De må gjerne se til Tylldalen for dette er et prakteksempel på hvordan dugnadsfiberprosjekt kan bygges opp. Eidsiva har også vært veldig velvillig for å få dette til å bli en realitet, sier ordfører Merete Myhre Moen.

Også nestleder Torodd Brun i Tylldalen Bygdeutvalg og nettsjef Torgeir Leet Halvorsen i NØK berømmer tylldølene og deres samarbeidspartnere for den jobben de har gjort med dugnadsfiberprosjektet.

– Spesielt Roar (Moen), Håvard Semmingsen og Terje Redtrøen i dugnadskomiteen har gjort en fantastisk jobb. Den innsatsen er alle i bygda takknemlig for, sier Brun.

Artikkeltags