Kulturministeren inhabil i arkivsaken

PÅ STORTINGET: Heidi Greni (Sp) har spurt om arkivet. Arkivfoto: Terje Pedersen, ANB.

PÅ STORTINGET: Heidi Greni (Sp) har spurt om arkivet. Arkivfoto: Terje Pedersen, ANB.

Artikkelen er over 4 år gammel

Kulturminister Linda Hofstad Helleland har erklært seg inhabil i saker der Dora AS er part eller har sterk interesse.

DEL

Som settestatsråd har Kongen i statstråd oppnevnt arbeidsminister Anniken Hauglie (H). Bakgrunnen for kulturministerens inhabilitet er hennes vennskap med Harald Ellefsen, advokat for Dora AS.

I forrige uke sendte Heidi Greni (Sp) et skriftlig spørsmål til kulturministeren hvor hun blir bedt om å klargjøre Kulturdepartementet (KUD) sin kontakt med Dora AS. Greni stiller følgende spørsmål til statsråden:

- Kan statsråden klargjøre om det er vanlig saksbehandling i departementet at det tilfeldigvis blir spurt om en privat aktør har magasinkapasitet til 65.000 hyllemeter, uten at det politisk eller faglig har vært gjort en vurdering av et slikt alternativ?

Bakgrunnen for spørsmålet er tidligere kulturminister Thorhild Widvey sitt svar til til Kontroll- og konstitusjonskomiteen fra desember i fjor. Her viser Widvey til to telefonsamtaler mellom advokat Harald Ellefsen og avdelingsdirektør i KUD, Svein Sægrov.

Sægrov benyttet da, i følge forhenværende kulturminister, anledningen til å spørre om det ville være mulig å utvide magasinarealet som Statsarkivet allerede har i Dora med inntil 65.000 hyllemeter, hvor lang tid det ville ta å klargjøre slike magasiner, og hvilke leiekostnader det i så fall vil være tale om.

Artikkeltags