Ingen penger til arkiv på Tynset

Ingen penger: I statsbudsjettet som nå har flertall fra Høyre, FrP, KrF og Venstre er det ikke satt av penger til arkivet på Tynset. – Rett og slett en dårlig nyhet for hele Fjellregionen, sier varaordfører i Nils Kristen Sandtrøen. Det er nå stor usikkerhet knyttet til bygget og antall arbeidsplasser Tynset ender opp med.                                                                                                 FOTO: Eirik Røe

Ingen penger: I statsbudsjettet som nå har flertall fra Høyre, FrP, KrF og Venstre er det ikke satt av penger til arkivet på Tynset. – Rett og slett en dårlig nyhet for hele Fjellregionen, sier varaordfører i Nils Kristen Sandtrøen. Det er nå stor usikkerhet knyttet til bygget og antall arbeidsplasser Tynset ender opp med. FOTO: Eirik Røe

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

KrF og Venstre nådde ikke fram i budsjettforhandlingene om arkivet.

DEL

KrF hadde lagt inn ti millioner i oppstartsmidler til arkivet på Tynset i sitt alternative budsjett, mens Venstre fremmet krav om samlet arkivløsning. I forhandlingene nådde ingen av støttepartiene fram.

– Det er veldig skuffende. Det er ikke lagt inn penger til oppstart og det er heller ikke noe tekstlig i budsjettet. Rett og slett en dårlig nyhet for hele Fjellregionen, sier varaordfører i Tynset, Nils Kristen Sandtrøen.

– Framfor alt viser dette betydningen av at regionen ikke er representert, verken i regjeringen eller støttepartiene. Det er den politiske lærdommen, sier Sandtrøen.

Usikkert

Sandtrøen presiserer at det har blitt gjort en betydelig innsats, men konstaterer at arkivsaken ikke nådde høyt nok på forhandlingslista til KrF og Venstre.

– Dessuten har Høyre stått hardt på sitt i denne saken, konstaterer varaordføreren.

Det er nå stor usikkerhet knyttet til bygget og antall arbeidsplasser Tynset ender opp med. NRK antydet tirsdag at en digitaliseringsenhet bare vil gi mellom 15 og 20 arbeidsplasser.

I justert modell har regjeringen sagt at de fleste arbeidsplassene knyttet til helsearkiv og sentraldepot skal plasseres på Tynset. Arkivverket har anslått at det vil være behov for 40–50 ansatte i Norsk Helsearkiv og 33 stillinger knyttet til digitalisering.

– Det skal bli interessant å se hvordan regjeringen har tenkt å gjennomføre prosjektet. Det virker å være lite kontroll. Forslaget til justert modell er veldig tynt i utgangspunktet, mener Nils Kristen Sandtrøen.

Kontrollkomiteen

Kulturminister Thorhild Widvey har flere spørsmål å svare på om arkivet på Tynset, både i spørretimen og overfor kontrollkomiteen på Stortinget.

Nils Kristen Sandtrøen trekker fram to punkter for videre oppfølging i saken.

– Dette har vært en saksbehandling med tvilsomme sider. Det er viktig at dette blir belyst i kontrollkomiteen så vi får greie på hva som har skjedd. Fakta må på bordet, det er første punkt.

– Punkt to er å jobbe fram mot revidert nasjonalbudsjett i mai. Det finnes fortsatt en liten mulighet for å få arkivet inn igjen på statsbudsjettet, sier Sandtrøen.

Artikkeltags