Museum skaper arbeidsplasser på Tynset

Anno Museum oppretter registreringssentral på Tynset i et samarbeid med Meskano, Bersvend Salbu og Odd Uglem

Anno Museum oppretter registreringssentral på Tynset i et samarbeid med Meskano, Bersvend Salbu og Odd Uglem Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Anno Museum legger sin nye registreringssentral til Tynset, der det blir åtte årsverk ansatt i samarbeid med Meskano AS.

DEL

(ØSTLENDINGEN): Avdelingsdirektør Bersvend Salbu ved Musea i Nord-Østerdalen er strålende fornøyd med at avdelingen på Tynset er tiltrodd ansvaret for Anno Museums nye registreringssentral.

– Formålet med denne registreringssentralen er å digitalisere katalog- og arkivinformasjon om Anno Museums gjenstandssamlinger, sier Salbu.

Kort sagt betyr det å skanne inn registrerte opplysninger av vel 120.000 gjenstandsobjekter i Anno Museum som ennå ikke er digitalisert, av totalt opp mot nærmere 200.000.

– Dette må vi få på plass som en forberedelse av Anno Museums planer om et nytt Dokumentasjonssenter, sier han. Med digitalisering blir også alle museumsgjenstander søkbare, noe som kommer både forskere og folk flest til gode.

Vile brukt 100 år

Anno Museum er et av Norges største museer og har i dag 24 museer fordelt på sju avdelinger. I dag er svært lite av den informasjonen som Anno Museum har om alle sine gjenstander digitalisert. For som mange andre så sliter også Anno Museum med digitalt etterslep, noe de vil forsere med den nye registreringssentralen.

– Hadde vi i Anno fortsatt i dagens tempo med digitalisering, ville vi brukt 100 år på å bli ferdig. Nå skal vi gjøre dette på tre år, sier Salbu

Dette takket være samarbeidet som Anno Museum har inngått med Meskano as på Tynset, som er regionens største attføringsbedrift og tiltaksarrangør.

– Meskano trenger jobber for sine tiltaksdeltakere, og vi får viktig arbeidskraft, sier Salbu.

Meskano skal stille med inntil åtte årsverk gjennom prosjektperioden på tre år. Det skal ansettes en arbeidsleder ved registreringssentralen, som fysisk skal legges til den gamle kontorbygningen ved Musea i Nord-Østerdal. Denne stillingen vil bli lyst ut med det første. I den gamle kontorbygningen skal det pusses opp og etableres kontorplasser og nødvendig utstyr til digitaliseringen.

– Vi er stadig på leting etter praksisplasser, og har særlig lett innen dette området for dem som har interesserer innen data, sier daglig leder Odd Uglem i Meskano as.

Han skal koordinere de som skal inn på tiltaksplassene, i samarbeid med både NAV og Bedriftsakademiet.

Bygger kompetanse

Uglem er også optimistisk på dette prosjektet i forhold til at Tynset får helsearkivet.

– Kanskje kan vi kvalifisere folk til potensielle jobber i et helsearkiv, eller til andre slike arbeidsplasser i regionen, sier Uglem.

Salbu legger ikke skjul på at han har sett muligheten for en registreringssentral på Tynset, i og med at Tynset nå får det nasjonale helsearkivet.

– Om få år får vi en stor digitaliseringsenhet på Tynset, og her har vi nå en mulighet til bygge kompetanse i regionen og skape et bredere miljø for digitalisering, sier Salbu.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken