Føler seg sviktet av fylkeskommunen

SVIKTET: Elevene ved Vg1 Kokk- og servitørfag ved Nord-Østerdal videregående skole føler seg sviktet av fylkeskommunen. Fra venstre står Idar Martinsen, Heidi Langseth, May Nelly Pettersen, Carianne Løkken og Kristina Skare Ulvund. Bak fra venstre står Kim Robert Furuli, Vetle M. Brekkan og Bereket Yacob.

SVIKTET: Elevene ved Vg1 Kokk- og servitørfag ved Nord-Østerdal videregående skole føler seg sviktet av fylkeskommunen. Fra venstre står Idar Martinsen, Heidi Langseth, May Nelly Pettersen, Carianne Løkken og Kristina Skare Ulvund. Bak fra venstre står Kim Robert Furuli, Vetle M. Brekkan og Bereket Yacob. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Elevene ved restaurant og matfag føler fylkeskommunen svikter dem ved å legge ned kokk- og servitørtilbud.

DEL

Forrige uke fikk elevene ved programfaget Vg1 Restaurant og matfag vite at studietilbudet vg2 kokk- og servitørfag blir kuttet til høsten.

Kan gi en drop out-effekt

Kim Robert Furuli og Idar Martinsen går begge Vg1 restaurant og matfag. De blir rammet av kuttet, og er skuffet over fylkeskommunens beslutning.


– Jeg synes det er skuffende at alle som har begynt nå ikke får fullført, sier Idar.


Han tror mange vil se på studietilbudet som ustabilt, og ikke ønske å søke dit neste år. Om det skjer og antall søknader minsker neste år, vil tilbudet legges helt ned.

– Vi hadde nok tatt det på en annen måte om vi fikk vite det før. Da ville vi fått større tid til å reagere. Hittil har vi hatt knapt en uke, forteller Idar.

 
– Det er ikke rart folk føler seg sviket når vi først får vite at vi kan søke på Tynset, og så, når det er 16 dager igjen av skoleåret får vite at det kuttes i tilbudet, mener Kim Robert.


– Da hadde det vært bedre om vi hadde visst om dette før, så vi kunne lagt andre planer, mener de to elevene.


De frykter den sene avgjørelsen vil gi en drop out-effekt blant elever som ikke får studert videre til høsten.


– De som ikke kan flytte får nå et år uten skolegang. Det kan hende de ikke får lysten til å begynne igjen neste år, sier Idar.

Flotte lokaler på skolen

Da lokalene til Nord-Østerdal videregående ble tatt i bruk for fire år siden var store summer brukt til å bygge et passende kjøkken til restaurant- og matfaglinja.

 I tillegg ble en restaurantdel bygget, hvor elevene har holdt store arrangementer og fått øve på servering.

Ifølge Arne Brimi, som var på besøk i 2016, har skolen et av de fineste kokkekjøkkene i landets videregående skoler.

At flotte og dyre lokaler ikke lenger skal brukes synes elevene er synd.

Klassemiljøet vel så viktig

– De legger ned linjen uten å høre med elevene, mener Kim Robert. Både han og Idar har tidligere opplevd tøffe skoleår, og mener klassens gode miljø er et viktig poeng i saken.


– For å si min personlige argument: Jeg har gått gjennom mange år med kraftig mobbing i skolen. Dette er første skoleåret jeg opplever et godt skolemiljø, og jeg frykter for min egen helse når jeg nå må flytte til et nytt miljø, forteller Idar.


Kim Robert er 30 år og småbarnsfar fra Alvdal. Han mener det er en bra klasse  med mye trivsel. Etter et år ved restaurant og matfag har han gått opp 3,2 karakterer i snitt. For ham har trivselen i klassen hatt mye å si, og han synes det er tragisk at de ikke får fortsette til høsten.


– Som småbarnsfar har jeg ikke mulighet til å flytte og ta utdanningen et annet sted. Nå ser det ut til at det må bli et år på Nav.

Ber for kokkelinja på Nord-Østerdal videregående skole 

– Paradoks at Norges mathovedstad ikke skal ha kokkelinje i nærheten 


 

Artikkeltags