Skaperverksted for rundt 100 kreative barn

LODDING: Ørjan Lønningen viser Sondre Haga-Vang Bekken hvordan dioden skal loddes til kretskortet.

LODDING: Ørjan Lønningen viser Sondre Haga-Vang Bekken hvordan dioden skal loddes til kretskortet. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Lørdag var det uvanlig mange ivrige stemmer å høre på Tynset bilbliotek. Da arrangerte de, sammen med blant andre Tynset Teknolab, Skaperverksted. Rundt 100 barn i alle aldre, fra hele Nord-Østerdal, var innom for å lære mer om håndverk – både nye og gamle.

DEL

På invitasjonen til arrangementet stod det «søker alle kreative uansett alder», og arrangørene fikk virkelig det de søkte etter.

Ved hjelp av frivillige fra både Bortistu', Tynset Teknolab og Tynset grafikkverksted ble det laget handlenett, sydd sløyfer, loddet kretskort og trykt mønstre en masse. Alt under kyndig veiledning fra flere frivillige.

Viktig læring

Hele konseptet med et skaperverksted bygger på at ressurser skal deles og nysgjerrigheten pirres. Når både kunnskap og ressurser deles kommer det alle til gode. I tillegg skaper det tydeligvis glede, for det var mange konsentrerte blikk, mange smil og veldig mange «se hva jeg har laget» -øyeblikk. Barna lærte fort at selv moderne teknologi kan være enkelt og at det å mestre et håndverk kan være tilfredsstillende.

Folk som var innom fikk prøve seg i tre forskjellige aktiveter: Sying, lodding og trykking av mønstre. Viktig kunnskap selv i et moderne samfunn hvor alt er ferdiglaget. Fra arbeidet kom handlenett med unike trykk, sløyfer, glow sticks, og annen belysning laget med LED-dioder og batterier.

De mer erfarne ungdommene fra Tynset Teknolab hadde sågar med seg egenbygde, radiostyrte kjøretøyer og temperaturkontrollerte drivhus som de viste fram. Alt bygget fra bunnen. I tillegg viste de fram hvor enkelt det har blitt å drive med 3D-printing.

Mer enn bøker

Ellen Lie er bibliotekar ved Tynset, og ansvarlig for tilbudet til barn og unge. Hun er overbevist om at slike arrangementer er noe som faller innenfor rammene til bibliotekene.

- Kunnskap er mer enn det som står mellom to permer! Vår oppgave er å formidle nettopp kunnskap, og vi mener at også dette er formidling av kunnskap.

Hun forteller at unge i dag søker til nettet når de skal finne ut hvordan ting fungerer. Der finner de ofte videosnutter og en trinn-for-trinn-oppskrift på nettsteder som YouTube.

- En slik metode er veldig visuell, og vi prøver å gjøre det samme på skaperverkstedet, sier Lie.

Sammen med de tre andre aktørene, har biblioteket forsøkt å fungere som en katalysator ved å bringe folk sammen og la de samarbeide.

- Vi ser idéene boble på tvers av fagfelt, sier Lie ivrig.

- Når du samler folk som er interesserte og engasjerte, slik som i dag, ser du idéene komme. Om det ikke er veiledere tilgjengelig hjelper folk hverandre.

Det er ikke bare på tvers av fagfelt slike samlinger fungerer bra. Også alderssammensetningen er god.

- Både barn, foreldre og besteforeldre kommer sammen og gjør noe. Det synes vi er veldig fint, sier Lie.

- Hvordan har dagen vært?

- Det har vært en veldig hyggelig dag med god stemning. Både barn, foreldre og besteforeldre er fornøyde, konkluderer Lie.

Tynset Teknolab

Sammen med Tynset bibliotek er Tynset Teknolab en av arrangørene av skaperverkstedet. Målet deres er å skape et permanent skaperverksted, eller «maker space», som det også kalles.

- Det viktigste er å skape et miljø hvor vi kan dele ressurser, maskiner, driftsutgifter og kunnskap, sier Tommy Klausen, som til daglig underviser i dataelektronikk ved NØVGS.

Han forteller at det tradisjonelle håndverket ser ut til å være på full fart tilbake – om enn med nytt innhold.

- Det stammer fra et ønske om å lage ting. Vi ser en gryende interesser for å ta i bruk teknologier som tidligere har vært kostbare og avanserte, men som nå har blitt både billigere og enklere for vanlige folk å bruke.

En slik økende interesse kan komme næringslivet i Nord-Østerdal til gode, og de samarbeider derfor blant annet med Norax på Tynset om deler av kurstilbudet.

- Det er en del av filosofien til Tynset Teknolab at vi skal ha samarbeid med næringspartnere, sier Klausen.

På den måten får de tilgang til avansert utstyr, og bedriftene sikrer langsiktig tilgang på kunnskap.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken