Se opp for dette – vegene har fått hard medfart i vinter

Midtre Dalsbygdaveg var en av vegene som var i dårlig forfatning under vårløsningen i fjor.

Midtre Dalsbygdaveg var en av vegene som var i dårlig forfatning under vårløsningen i fjor. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Etter en lang og hard vinter kommer våren med telehiv på flere av vegene våre.

DEL

Den åpenbare forklaringen er at vi har et vinterklima med frost og opptining. Mildvær veksler med kaldere perioder.

– Vegene har fått hard medfart denne vinteren, og der salt benyttes kan det være en av mange årsaker. Det vil være mer flytende vann på en saltet veg enn på en veg som har snø- og issåle, forklarer fungerende seksjonssjef i Statens vegvesen, Lars Alhaug i en pressemelding.

I fjor vår skrev Arbeidets Rett om flere av regionens veger som var i dårlig forfatning under vårløsningen. I den anledning ba vi Rettens lesere om å tips til veier som bør prioriteres når Statens Vegvesen skal vedlikholde vegnettet. Blant vegene vi omtalte var Midtre Dalsbygdaveg.

LES SAKEN: Fem kilometer med humper

Det er ikke vann som kommer ovenfra som lager telehivene. Telehiv er et fenomen som forekommer i veglegemer der vann har samlet seg under topplaget, men høyt nok oppe til at det fryser om vinteren.

Telehivet normaliserer seg etter tineperioden. Men trafikkbelastninger og telehiv påfører vegkonstruksjonen betydelige spenninger som over tid kan gi bryte ned vegen.

– Når vegene har satt seg utpå våren må vi sammen med Hedmark fylkeskommune ta en gjennomgang av asfaltplanen for å se om det er nødvendig å omprioritere hvilke veger som har størst behov for asfalteringstiltak. Våren er jo også høysesong for asfaltlapping, sier Lars Alhaug.

Artikkeltags