Østlendingen: Da Lars Monsen nylig offentliggjorde planene for 2023 på Femund Lodge i Elgå i Engerdal kommune, kom han med en aldri så liten overraskelse:

Den første helga i juni, nærmere bestemt fredag 2. juni og lørdag 3. juni, skal det arrangeres en sjakkturnering på lodgen.

God sjakkspiller selv

Monsen er nemlig en god sjakkspiller selv. Han har spilt siden han var seks år gammel, han ble norgesmester i sjakk klasse 2 i 2008, og han har spilt mot Magnus Carlsen.

Monsen har i mange år vært medlem av Nordstrand Sjakklubb i Oslo. Nå opplyser han på hjemmesiden til Femund Lodge at har han fått med seg klubben, som arrangør av en helt ny sjakkturnering, FemundSjakken.

Arrangementet omfatter en lynsjakkturnering og en hurtigsjakkturnering, som inngår i den landsdekkende Norges Grand Prix-serien.

Håpet er at FemundSjakken skal bli en årlig turnering. Påmeldingen for 2023 er allerede åpen.

Midtsommer på Femund Lodge

Monsen har også offentliggjort flere planer for Femund Lodge sommeren 2023.

I 2021 og 2022 har han arrangert flere enkeltkonserter i Elgå. Artister som Vestlandsfanden, Violet Road og Elg har spilt på utescenen ved Femund Lodge i tillegg til Trine Rein, som jo er gift med Lars Monsen.

Til sommeren satser Femund Lodge heller på en langhelg i forbindelse med sankthansfra 23. juni til 25. juni i stedet for på tre forskjellige lørdager. Da blir det sannsynligvis en ny konsert på lodgen med Trine Rein og trolig en eller flere andre artister.

– Grunnen til at dette ikke er helt klart ennå, er rett og slett at jeg venter på et tilbud på pris for leie av PA- og lysanlegg, en utgiftspost som må være klar før bookinger skjer. Kulturbransjen, inkludert artister, bookingansvarlige, lydteknikere og firmaer som leier ut PA-anlegg, er jo blitt filleristet de to siste årene. Nå prøver de å finne den beste måten å overleve på, påpeker han.

Vil unngå arrangementskollisjoner

– I 2022 hadde vi tre knallbra konserter på lodgen fordelt på tre helger med to ukers mellomrom. Det førte til at det ble overlapping med andre arrangementer i kommunen, for eksempel var det også konsert i Drevsjø 40 kilometer samme helg som det var konsert på lodgen. Dette ønsker vi å unngå, så heretter velger vi å rendyrke Midtsommer på Femund Lodge-konseptet. En Trine Rein-konsert er obligatorisk, men det er også rom for en eller flere andre artister. Dette jobber vi med og kommer til å legge ut programmet når det blir klart, opplyser Monsen på nettsiden til Femund Lodge.

Satser på konserter på Femund Lodge i Elgå

Overtok i 2020

I august 2020 overtok Lars Monsen Femund Fjellstue fra Tone og Rolf Eriksen, som solgte seg ut for å bli pensjonister.

Han endret navnet på stedet til Femund Lodge, og nå fjellstua er omskapt til et villmarkssenter med overnattingsmuligheter, servering og utstyrsbutikk.

Da Lars Monsen dukket opp på Gaarderløkka

I et intervju med Østlendingen sommeren 2020 forklarte han navneskiftet med at betegnelsen lodge er noe som blir forstått også internasjonalt. I villmarka i Alaska og Canada hadde han selv møtt på mange lodger.

I det samme intervjuet bekjentgjorde Monsen at han hadde ambisjoner om å bruke Femund Lodge også som et konsertsted, noe han begynte med allerede den påfølgende sommeren.

Statsforvalteren stopper Lars Monsen-plan