Nytt tilbud til alle hesteinteresserte barn

Kari Cecilie Lund og Marianne Hamland ønsker velkommen til åpen hestekveld i ridehallen på Kvernengan førstkommende onsdag.

Kari Cecilie Lund og Marianne Hamland ønsker velkommen til åpen hestekveld i ridehallen på Kvernengan førstkommende onsdag. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Røros Hestesportsklubb skal i gang med et nytt og spennende prosjekt for alle hesteglade barn. I mangel på lignende tilbud, har medlemmene i klubben nå åpnet stalldøra og gått sammen om å gi barn og unge en mulighet til å bli kjent med både hester og hesteeiere i nærheten av der de bor og dyrke hesteinteressen sin.

DEL

- Vi ser at det er lite rekruttering til hestemiljøet på Røros, og det er kanskje ikke så rart. Unger som er nysgjerrige og har lyst til å begynne med hest, har begrenset med muligheter å begynne. Det ønsker vi å gjøre noe med, sier leder Marianne Hamland.

Lange tradisjoner med hest

Røros har alltid hatt et sterkt hestemiljø, og ikke minst er arbeidshesten og kjørehesten i særstilling godt forankra som kulturbærer i distriktet, både fra landbruket, gruvedrifta og som skysshest. Dølahesten er fortsatt i flertall i distriktet, mye takket være den populære kanefarten vinterstid. Etter hvert som stadig flere jenter har skaffet seg hester til hobbybruk, har det også vokst frem et lite ride – og sportshestmiljø. Og den yngre generasjonen som driver med hest i dag, har alle begynt et sted.

De har banket på ei stalldør, stoppet ved luftegården til hester i nærmiljøet og tatt kontakt med noen de kjente som eide hest. Fra å være stalljente har de gått gradene til å bli stadig mer selvstendig for til slutt å kjøpe egen hest. Noen begynte også på ridekurs hos Turid på Kvernengan, men i dag er ikke dette tilbudet stort nok til å favne alle.


Åpner stalldøra

Tidene har forandret seg, og med en stadig mer organisert fritid, er det ikke like lett for barna å ta dette initiativet selv.
-Det finnes flere muligheter til å drive med hest på Røros, og mange private staller og hesteeiere åpner mer enn gjerne døra for den yngre garde. Vi ønsker å hjelpe hestegærne jenter og gutter igang og gi dem en slik mulighet som vi hadde til å bli kjent, lære og oppleve hesten på nært hold, forteller Marianne som snakker på vegne av resten av hestesportsklubben.

Åpen kveld

-Vi ønsker å tilby en møteplass hvor barn og unge kan treffes, omgås og stelle hest. De vil få en generell innføring i håndtering og bruk, og såklart få prøve seg med både ridning og kjøring når de er modne for det. Dette vil være et gratis tilbud for barn i skolealder, og vi begynner med en åpen kveld på Kvernengan med leieridning onsdag 6. november kl 18-20, opplyser Hamland.

I fortsettelsen satser klubben å arrangere 1-2 kvelder i måneden på litt ulike steder på Røros, med hest i fokus, men med litt ulike tema og aktiviteter.
- Veien videre blir til etter hvert som vi ser hvor mange barn som blir med, deres alder og erfaring. Den første kvelden vil vi få anledning til å bli kjent med både barn og foreldre, og vi vil servere kake og saft/kaffe og skape en god stemning for de som kommer med leieridning og hestekos. En kveld nærmere jul, vil vi ha en førjulskveld i stallen i Finnegården i Galåen. Programmet videre er ikke bestemt men vi vil veksle mellom å praktisk holde på med hest, være på tur, ha teori, foredrag og hyggekvelder. Etter hvert vil de som virkelig ønsker å holde på oftere med hest, kunne knytte seg til en stall, få stelle hester og etter hvert lære seg å både ri og kjøre hest ordentlig. Kanskje blir det muligheter for å bli forrytter på sikt også, men her handler alt om at barn nå får muligheten til å dyrke hesteinteressen sin, forteller Marianne og håper tilbudet blir populært.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken