Gå til sidens hovedinnhold

Ole Harald har jobbet 20 år i kjelleren på Sport'n: – Det var Toril som fikk meg til Røros

Vi ville gjerne bli litt bedre kjent med den blide, servicevennlige mannen i kjelleren på Røros Sport. Det hadde ikke Ole Harald Berntsen noe imot og inviterte på kaffe hjemme i Feragen.

Dialekten stammer fra Ringsaker. Han vokste opp på Helgøya, betegnet som «Mjøsas perle».

– Hva fikk deg til å bevege deg nordover og slå deg ned her?

– Det var nå ‘a Toril, det ‘a, kommer det kjapt. Derfor Feragen, der han sammen med Toril Tørres tok over gården der svigerfaren vokste opp. Ved å bo innerst i feragsbygda, ved veien innover til Øya og Ljåsnavollen, er Femundsmarka rett ved døra. Livet utendørs nyter han på mange vis. Hvis han da ikke er hektet på fjernkontrollen i godstolen.

Kunden først

I kjelleren på Sport’n har han ansvaret for alt innen jakt og fiske, ski, sykkel og hundemat og -utstyr.

– Beskriv jobben din!

– Først og fremst er det å hjelpe kunden! Ellers er det å holde hjulene i gang i kjelleren: Bestille varer, glide ski, reparere sykler. Jaktkroken og våpenkroken hører til. Men kundene er alltid pri én, bedyrer han. I høst kan han se tilbake på 20 år på samme arbeidsplass.

– Det må kalles stødig og stabil arbeidskraft?

– Jo, jo, smiler han beskjedent.

Daglig leder ved Røros Sport, Jørn Engzelius, var bare ti år da Ole Harald ble ansatt. Han har bare godord å si om mannen som leder kjelleravdelingen.

– Hva er styrken hans?

– Kunder og produktkunnskap, det er der ‘n skårer høyest! Kundene setter pris på ham. Han leverer på et høyt nivå, slår Jørn fast.

– Det er et bredt område du skal ha oversikt over, Ole Harald?

– Ja. Synes det er greit at det er så variert. En må følge med og holde seg oppdatert. Men alt er ting jeg interesserer meg for!

Kameratskap

Arbeidsoppgavene passer godt med fritidsinteressene. Han er glad i jakt og fiske. Fisking har han drevet med siden han var seks-sju år gammel, med varierende aktivitet opp gjennom åra. Det er blitt mer og mer etter at han flyttet til Røros i 1993. Isfiske driver han mest med i Ridalen og rundt Vauldalen. Vil gjerne prøve nye områder. Rien har fin fisk, aure og røye.

Interessen for jakt har økt med årene. Elgjakta er uten tvil ei fin tid for ham, sammen med kameratene i Klompan jaktlag i Hyllingen og Rien.

– Et trivelig jaktlag. Vi kommer oss ut, det er trivelig og godt. Om det blir elg eller ikke en dag, gjør ikke noe. Blir det resultater, er det lagets fortjeneste. Det er gode daga å vara i skogen, konkluderer den sympatiske karen.

Rypejakta varierer mer.

– Jeg skal ikke påstå at jeg har beskattet rypebestanden så mye de siste årene. Men hovedpoenget er at det blir tur for meg og de to kameratene mine, sier han og mener gordonsetterne Pontus og Sako.

Mjøsas perle

Livet utendørs fikk han tidlig smaken på.

– Skoleveien var to kilometer. I skolegården kjørte vi sparktog ned en bakke midt på skolegården, husker han.

Hjemme var det fotballplass, skibakke og skiløype.

– Med ei lita utelampe på huset laget vi hoppbakker og drev på ute fra vi kom hjem fra skolen. Det var lite biltrafikk og ikke så mye anna som foregikk, forteller han og synes det er litt synd at så mye må organiseres for at ungene skal drive på i dag.

I hjembygda sto 4H sterkt i Ole Haralds barndom. Og gjennom Nes Bygdeungdomslag har han konkurrert i motorsag; praktiske konkurranser med blant annet presisjonsfelling og kvisting. Faktisk har han en andreplass fra fylkesmesterskapet i Hedmark, som var stor i motorsagtevlinger både nasjonalt og internasjonalt.

Håndball

Han liker å ta en skitur, og litt skitrening blir det fortsatt. Mer aktiv var han da døtrene Hege og Solvår trente i 10-12-årsalderen.

– Det er artig å se at unger og ungdom er i aktivitet, at de utvikler seg og synes det er moro, synes han.

Likevel er det håndball som ligger hjertet hans nærmest.

– Så du dro deg i håret da herrene strevde som verst i VM?

– Huff ja, jeg gjorde det. Men de har hevda seg godt på bare noen år. En ser hva en trener kan få ut av et lag ved å trykke på de riktige knappene. Jeg var på et inspirasjonsseminar med Kristian Berge. Hans personlighet og kompetanse – jeg skjønner at akkurat han klarer å få til noe sånt. Vi så det på Elverum før landslaget.

Ole Harald var oppmann og hjelpetrener på kamper da Hege spilte håndball. Han ordna det slik at jentene fikk dra til Elverum og se kamper. Intensjonen var å gi dem litt inspirasjon. Det fikk de!

Sportsidiot

Etter hvert kommer det fram at den aktive mannen godt kan sitte le-e-enge i godstolen med fjernkontrollen når det serveres sport på skjermen.

– Jeg kan se på hele helga! innrømmer han med et glis. Om det blir tid til annet da, slik sendetidene for sport er for tida?

– Må jo det ‘a! Men det er valgets kval om jeg skal ut og gjøre noe eller bare bli ved tv’en, smiler han. Av og til må han trues ut på skitur …. men er ikke så tung å be hvis han får ha med seg fiskesaker eller et våpen.

Skogbruksutdanning

Han hadde helt andre yrkesplaner enn sportsbransjen da han startet skogbruksutdanning ved Distriktshøgskolen i Steinkjer i 1990. Dessverre var det vanskelig å få jobb som skogbruksplanlegger eller utmarkskonsulent tre år senere. – Den grønne bølgen var på tur nedover. Mange stillinger ble inndratt, sier Ole Harald, som synes det er fint at grønn sektor er på vei opp igjen. Han kan absolutt tenke seg inn i sektoren. – En utmarksjobb hadde vært drømmen, drive med jakt- og fiskeoppsyn, fiskekultivering. Mange vatn overbefolkes. Men det må kultivering til for å få opp størrelsen på fisken, sier han. Fisking er en sunn interesse som barn og ungdom gjerne skulle kose seg med, slik han selv gjorde.

Torader?

Det er fristende å spørre om han spiller på toraderen som står i stua.

– Det vart med én gang, det var håpløst! En må kjenne sin begrensning, smiler han lurt. Instrumentet trakterer Toril. Det gjorde hun på Steinkjer også, da hun studerte landbruksøkonomi samtidig med hans skogstudier. Historien har de hatt mye moro av: Toril og to medstudenter spilte, stemningen var lystig. Bak i klasserommet satt Ole Harald og leste i ei lærebok i grunnleggende biologi. På engelsk!

– Fikk du med deg det som sto?

– Ja da. Det gikk bra i biologi!

Om han ikke ble musiker, fant han iallfall kjærligheten. Og ble med henne til Røros og Feragen.

Kommentarer til denne saken