Grendemøter og idémyldring for Olsok i Tolga, «verdens lengste uke»

FULLT PÅ TUNET: Fra et tidligere olsokarrangement på Dølmotunet.

FULLT PÅ TUNET: Fra et tidligere olsokarrangement på Dølmotunet. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Programkomitéen er tidlig ute i år med å be om innspill og idéer til årets Olsok-program.

DEL

Vi inviterer til fire grendemøter i uke 4 og uke 5. Olsok i Tolga er blitt kalt «verdens lengste uke» og vil i år strekke seg fra fredag 19. til og med mandag 29.juli. Olsokdagen skal inngå i programmet.

Det blir et møte på ca 2 timer i hver bygd og den første timen vil ha historisk tema om smeltehytta og ringvirkninger av den i de forskjellige bygdene.

Det blir en lærerik «historietime» som vi håper inspirerer til arrangement i Olsok både i år og spesielt neste år. I 2020 er det 40 og 10 år siden Røros Bergstad og Circumferensen ble verdensarv. Vi er oppfordret til å delta i markeringen i 2020.

Her kan det markeres 350 år for Tolgen smeltehytte som forhåpentligvis kan kombineres med åpning av Infopunkt Tolga i den gamle kraftstasjonen ved Toljefossen.

På grendemøtene er vi så heldig å ha fått med Jon Holm Lillegjelten med bilder og kort historikk,

et levende leksikon når det gjelder lokalhistorie/smeltehytta/verdensarven,

sammen med Jon Vingelen, Eivind Moen og pilegrimsprest Arne Bakken.

Å FINNE VERDEN PÅ FERDEN er visjonen for ‘Olsok i Tolga’.

Hans Olsen Aasen på Røros (1567-1675) fant en ny verden på sin ferd over Storvola en dag i 1644 da en rein - som hadde fått dødskuddet - sparket bort mosen så skinnende malm kom til syne. Det var starten på Røros Kobberverk. Noen tiår senere kom Tolgen smeltehytte i gang og nye bygder oppsto: Tolga, Hodalen, Kåsa, Holøyen og Øversjødalen. Vingelen hadde fra før gammel bosetting.

På vår ferd gjennom dagene i ‘Olsok i Tolga 2019’ skal vi lete i historien - om selve arbeidet med å brenne og kjøre køl, kjøre og smelte malm og alt som hørte til den virksomheten. Nye bygdesamfunn hvor to ulike kulturer – bergverk og jordbruk – ble utviklet og fikk sin egenart og særtrekk. Her er vi åpne for nyoppdagelser om hvordan bygdenes identitet og røtter ble utviklet og slik øke vår felles forståelse av samfunnet i som vi lever i dag. Alle bygdene er preget av denne felles historie, og hvert bygdelag kan f. eks i programutviklingen ta utgangspunkt i konkrete fysiske minner. Kanskje kølbrenninga og kølmiler i Hodalen, «vasshuset» i Orvdalen, transport av malm og køl fra Vingelen…

Vi ønsker ideer og innspill om dette temaet, - og idémyldring i hver bygd!

For alle arrangører og andre blir dette en fin anledning til å få mere kunnskaper og å dele kunnskaper.

Etter kaffepausa tar vi innspill og forslag til årets Olsok-program.

Vi tar imot innspill fra lag og foreninger og privatpersoner og ønsker også nye aktører velkommen i Olsok-uka. Det er viktig at arrangørene begynner å tenke på det som er både tradisjonelle og nye arrangement allerede nå. Det er arrangørene som lager Olsok. Programkomitéen bare koordinerer og setter sammen programmet. Arrangementene får omtale i Olsok-avisa.

Olsok i Tolga skal favne så bredt som mulig og vi ønsker et myldrende mangfold av arrangement, noe for enhver smak og for folk i alle aldere.

Grendemøtene arrangeres på mandag og tirsdag uke 4 og 5. har du ikke anledning i «di bygd», så kom den kvelden som passer.

Mandag 21. januar på Malmplassen Tolga, tirsdag 22 .januar i Øversjødalen Samfunnshus, mandag 28. januar i Hodalen Fjellstue og tirsdag 29. januar på Bunåva i Vingelen.

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags