Olsokfest 11 dager til ende

Klar for feiring: Selv om den store markedsdagen på Dølmotunet i år må utgå, har tolgingene fullt program hele den lange olsokuka også i år. Her fra en tidligere auksjon, der Ola Rye forsøker å lokke fram bud fra de frammøtte.

Klar for feiring: Selv om den store markedsdagen på Dølmotunet i år må utgå, har tolgingene fullt program hele den lange olsokuka også i år. Her fra en tidligere auksjon, der Ola Rye forsøker å lokke fram bud fra de frammøtte. Foto:

Av

Dugnadsfolket og komiteer over hele Tolga kommune lover alt fra konserter og foredrag til krokvelder og åpne kirker under årets tradisjonsrike Olsok i Tolga.

DEL

Fredag 17. juli sparkes det i gang, med tradisjonelle olsokarrangement elegant tilpasset dagens koronasituasjon. Det har blitt en suksess og tradisjon at hver bygd har hver sin hoveddag i olsokprogrammet, og suksessen fortsetter i år. Likevel er det mer som skjer i alle bygder denne lange uka på hele 11 dager.

I tillegg til kulturarrangementer, vandringer og matservering, er det flere tilbud tilpasset de yngste. For de blir det to dager med fotballskole på Sætersgård stadion, barneaktiviteter på Morabben i Vingelen og blant annet fiskesommer ved Stortjønna.

Bilgrimstur og mini-bruktmarked

Nytt av året er at pilegrimsvandringen med pilegrimsprest Arne Bakken erstattes av bilgrimstur mellom Tolgas fire kirker på Olavsdagen, onsdag 29. juli. Da oppfordres også alle bygder til å flagge.

Den tradisjonelle markedsdagen på Dølmotunet erstattes av mini-bruktmarkeder hver dag gjennom olsok-uka.

Helga Storbekken åpnet dørene til utstillingen JUV i TØYsentralen galleri 4. juli. De tre kunstnere Kari Mette Wik, Bente Bøyesen og Anne Ingeborg Biringvad, stiller ut fram til 26. juli. Den dagen deles også Egil Storbekkens Musikkpris ut på Dølmotunet.

Olsok-åpning med kirkekonsert

Tolgen Smeltehytte er 350 år og «Hyttskriveren», i ordfører Bjørnar Tollan Jordets skikkelse, vil åpne Olsok i Tolga ved Hyttstua fredag 17. juli. Deretter vil Hyttklokka ringe hver dag klokken 10:00 gjennom hele olsok-uka, og markere slutten på Olsok-uka med en siste ringing 29. juli.

Etter åpningen inviteres alle opp Kjerkgjelen til hjertevarm åpningskonsert i Tolga kirke. Her setter søsknene Kjersti, Rønnaug og Lars Tingelstad, samt musikeren Oddbjørn Austevik, stemningen for årets olsokarrangement med egne sanger, lånte perler og en god del Leonard Cohen. Kjersti og Rønnaug synger og spiller fele, Lars trakterer piano, gitar og synger, og Oddbjørn spiller gitar, banjo og synger. Under konserten deles Tolga-prisen 2019 ut.

Lørdag 18. juli er det offisiell nyåpning av Snekkarlemmen kulturlåve. Her blir det flere taler og vestervegsinspirert øregodt med Layjari. Samme dag vises utstilling av gjenstander, våpen og blant annet litteratur fra Polititroppene i Sverige i «H-10» i Tolga sentrum, og det blir krokveld på Dølmotunet med "White Spire".

Søndag og mandag arrangerer Tolga-Vingelen Fotballklubb den tradisjonelle Tine fotballskole på Sætersgård stadion for aldersgruppen 6 til 15 år.

Jakten på Olav den hellige i foredrag

Søndag 19. juli kan du nyte Olsok-foredraget til religionshistoriker og forfatter Øystein Morten. Han forteller om «Jakten på Olav den hellige» fra Bjørnsontrappa på selve Sætersgarden. Søndagen inviterer også Tolga og Os menigheter til felles pilegrimsgudstjeneste på Munkesletta.

Mandag 20. juli kan du hive deg på sykkelen og delta i sykkellrittet «Tallsjøen rundt». I anledning av at Tolgen Smeltehytte blir 350 år, og ringvirkninger den hadde på regionen, inviteres det til guidet vandring med Jon Holm Lillegjelten til Gruvåsen i Dalsbygda samme dag.

Ved Vingelen kirke- og skolemuseum står uteteater på programmet flere ganger i løpet av olsokuka. Ensemblet i "Ut sa bonden" gjør klare til å forlyste og overraske publikum.

Vingelsdagen 21. juli starter med Yoga på Morabben, der Marita Hunder inviterer til Morgen Yoga. Vingelsingene har mer å by på, og inviterer til stort loppemarked i Fjellheim, gruvevandring til Gruvvola , samt familieaktiviteter på Morabben. På kveldstid inviterer Bunåva til pub med musikk av lokale krefter.

Sangkveld og fiskesommer

Tirsdag stiller Johan Sundberg og Stein Nygård til sangkveld på tunet på Sundberg i Øversjødalen. Onsdag inviterer Tolga JFF til fiskesommer for barn og unge på Stortjønna, og samme dag kan liten og stor få seg en «drosjetur» med en av regionens veteranbiler fra YX Tolga Caltex. Onsdag er også dagen for sirkeløkt med Mjølkesyra, Pensjonspils på Malmplassen og "Toner på Tun" - med Hulbækmo og Jacobsen familieorkester på slektsgarden til Alf Hulbækmo.

I Holøyen, Kåsa og Øversjødalen loves kafé og utstilling i Øversjødalen samfunnshus 23. juli, i tillegg til kulturkveld i Fjelltun Kåsa.

Fredag inviterer bygdekvinnelaget i Hodalen til familiekveld i Skytterbanevika ved Nordersjøen. Her kan du grille medbrakt mat og kjøpe kaffe og biteti av bygdekvinnelaget. Koronasikre konkurranser for alle aldre arrangeres.

Egebergs minnemarsj og minneløp går av stabelen lørdag 25. juli. Søndag 26. juli er det friluftsgudstjeneste på Øversjøen gård i Øversjødalen ved Stig Johnsbråten. Samme ettermiddag blir det utdeling av Egil Storbekkens musikkpris på Dølmotunet.

På selveste Olsok-dagen den 29. juli, setter Hyttklokka punktum for olsok-feiringen for i år.

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken