Olsokforedrag om vikingkongen som skapte helgenkongen

Av

Søndag kan du høre om «Jakten på Olav den hellige». Fra Bjørnsontrappa på Sætersgården skal religionshistoriker og forfatter Øystein Morten fortelle den spennende historien.

DEL

I sitt Olsokforedrag om Jakten på Olav den hellige får publikum høre historien om hvordan en helgenkonge skapes av en vikingkonge. Det er et paradoks at han seiret ved å kaste sverdet og tape på Stiklestad. Derigjennom blir han den enkeltperson i vår historie som har hatt størst formgivende kraft på folk og land, ifølge forfatteren.

Øystein Morten er en av vår tids fremste historiefortellere. Han er religionshistoriker og sakprosaforfatter, og er en usedvanlig engasjert muntlig formidler som maner fram bildene av fortiden.

Han har skrevet bøker om de norske kongene Olav den hellige, Sigurd Jorsalfare, Magnus den gode og Olav Tryggvason. Sentralt i Øystein Mortens forfatterskap er boka Jakten på Olav den hellige. Forfatteren berømmes for at han gjennom enkle litterære grep gjør historien om helgenkongen levende og engasjerende igjen.

Morten har også skrevet boka Norske ødegårder (2017), historien om ni forlatte gårdsbruk i ulike landsdeler i Norge.

I fjor tok Olsok i Tolga opp igjen tradisjonen med Olsokforedrag. I år er stedet for foredraget lagt til det fine tunet på Sætersgarden hvor foredragene opprinnelig ble holdt under Olsokfester fra1913 og utover.

Talerstolen kalles Bjørnsontrappa fordi dikterhøvdingen Bjørnstjerne Bjørnson holdt tale på trappa i 1890. Slik får årets Olsokforedrag historiens sus over seg.

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken