En av de første klubbene som startet med orientering feirer 70 år

STOR FORSKJELL: Bjørn Sund (t.v) og Jon Ola Kroken konstaterer at det har skjedd mye på o-kartfronten i løpet av 70 år.

STOR FORSKJELL: Bjørn Sund (t.v) og Jon Ola Kroken konstaterer at det har skjedd mye på o-kartfronten i løpet av 70 år. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

I år er det 70 år siden o-gruppa i Os Idrettslag ble stiftet, og dette markeres med en tilstelning i Morgenrøden lørdag 11. november.

DEL

OS: O-sporten kom tidlig til Os. Allerede i 1946 ble det etablert et eget utvalg under hovedlaget som skulle ta seg av o-sporten, og i 1947 vedtok årsmøtet i idrettslaget å stifte en egen undergruppe.

Os Idrettslag var med dette blant de første i fjellregionen som opprettet egen undergruppe for orientering. Alvdal og Røros var også tidlig ute.

Tidligere lærer og skolesjef Olav Tillerås har mye av æren for at o-sporten kom så tidlig til Os og fjellregionen. Han var selv aktiv og ikke minst en dyktig arrangør.

- Hans engasjement bidro sterkt til at det ble opprettet o-grupper i de andre idrettslagene i regionen, sier Bjørn Sund, som er eldste nålevende tidligere leder av o-gruppa i Os Idrettslag.

Petter Akeren var den første lederen i o-gruppa. Sund satt som leder i flere perioder, først fra 1953 til 1955, så i 1957 og til slutt fra 1960-1961. Han var også med å stifte o-grupper i Folldal og Tolga.

- Vi unge var svært ivrige på den nye sporten, men vi slet med grove og unøyaktige kart. Så da gjaldt det å henge seg på de sikreste løperne, minnes Sund.

Fikk støtte til NM-kart

Kartarbeid har vært en rød tråd gjennom hele o-gruppas historie. Oddvar Bakos var pådriver på dette området og bidro til at Os som en av fire klubber i landet fikk støtte til å lage gode kart, som blant annet ble benyttet da klubben arrangerte NM for junior på hjemmebane i 1965.

- Etterhvert fikk vi flere i gruppa med svært god kompetanse på kartarbeid. Ikke minst har Tor J. Østvang løftet kartarbeidet med stor arbeidsinnsats og iver. De senere årene har brødrene Aukrust Osmoen gjort en stor innsats, sier dagens leder i o-gruppa, Jon Ola Kroken.

Gjennom årene har o-gruppa i Os Idrettslag gjennomført mange små og store arrangementer. Foruten nevnte NM for junior i 1965 bør nevnes at uttagningsløp for VM i Øst-Tyskland i 1970. I 2002 samarbeidet Os, Røros og Tynset om løp i verdenscupen.

- Det ble stilt store krav, men vi kom godt ut av det, sier Kroken.

Godt samarbeid

O-sporten har i alle år vært "limet" over fylkesgrensa, og klubbene var rimelig samstemt på å fortsette samarbeidet i Nord-Østerdalen da de nye kretskartene ble laget.

- Samarbeidet har fungert veldig bra, og vi har ved flere anledninger vært med som arrangør av Midt-Norsk Mesterskap som samler deltakere ikke bare fra Midt-Norge, men også fra andre deler av landet. De tradisjonelle sommerløpene har også samlet mange deltakere fra nord og sør, sier Kroken.

Gjennom 70 år har mange, brennende engasjerte personer med ulik kompetanse satt sitt preg på aktiviteten i gruppa. Den sportslige aktiviteten har også holdt høyt nivå, og i Jon Aukrust Osmoen har klubben fostret en landslagsløper.

- Så vi har mye å feire, sier Kroken.

Blant gjestene som er invitert er alle nålevende ledere - i alt 17 i tallet. I tillegg til tidligere ledere er også representanter fra naboklubbene invitert til markeringen i Morgenrøden.
Send inn tekst og bilder «

Bli med og fortell fra din klubb og sportshverdag!

Artikkeltags