Os kommunes kulturpris på 10 000 kroner gikk til Gro Kjelleberg Solli. "Av landets beste folkemusikere" lyder det i begrunnelsen

VINNER: Gro Kjelleberg Solli vant Os kommunes kulturpris for 2020. Prisen ble delt ut under 8. mars-arrangementet i Dalsbygda samfunnshus, siste dagen i Vintervukku.

VINNER: Gro Kjelleberg Solli vant Os kommunes kulturpris for 2020. Prisen ble delt ut under 8. mars-arrangementet i Dalsbygda samfunnshus, siste dagen i Vintervukku. Foto:

Publikum reiste seg i applaus da ordføreren delte ut årets kulturpris til nordmøringen som har betydd mye for musikklivet i kommunen siden hun flyttet til Os.

DEL

Her er ordførerens egen begrunnelse:

Årets mottaker av prisen har medvirket på to plater som har blitt Spellemannsnominert. Den første var «Til deg» i 2003 med vokaltrioen Tre Begrædelige Piger og «Juledrøm» i 2006 med Majorstuen.

Årets prisvinner er folkemusiker. Repertoaret hennes består av salmer, vokal folkemusikk og viser fra Nord Møre og Fjellregionen, og da spesielt fra Os og Røros kommuner. Hun føler et ansvar for å løfte fram lokale tradisjoner. Hun har en klar og nydelig stemme, og hun har vunnet A-klassa i vokal på Landskappleiken to ganger, senest i 2012. Hun trakterer flere instrumenter foruten stemmen; lyre, trøorgel og piano. Hun var en av landets beste folkemusikere som ble håndplukket til folkemusikkversjonen av Mozarts «Tryllefløyten» som ble satt opp i 2005.

I 2018 ga hun ut soloplata «Stien eg fann», med lanseringskonsert på Os under Vintervukku for to år siden. I Aftenposten ble plata hennes vurdert som en av de ti beste folkemusikkalbuma i 2018, solodebuten hennes ble beskrevet som en gedigen opptur! Nå nærmer det seg lansering av et nytt album. Prisvinneren sammen med resten av Hjerteelskende Venner har plateslipp under Røros Folk Festival nå i juni.

Foruten å være folkemusiker, er prisvinneren en av våre dyktige og dedikerte musikkpedagoger ved kulturskolen i Os. Hun har sang- og pianoelever, babysang, opplegg for barnehagene, dirigerer Fjelltrubadurene og Os Damekor. Hun er faglig dyktig, veldig godt likt og får fram det beste i folk. Engasjementet til vedkommende er stort, vi har ofte også sett henne som støttespiller på horn i Os Skolemusikk, selv om hun har en pause akkurat nå.

Årets prisvinner er en meget verdig vinner! Det er en stor glede for meg på vegne av Os kommune å tildele Os kommunes kulturpris for 2020 til Gro Kjelleberg Solli.

FOLKEMUSIKER: Kjelleberg Solli vant prisen på grunn av sitt mangeårige arbeid med folkemusikk og for sitt engasjement i det lokale kultur- og musikklivet på Os. Her fra en tidligere konsert i Bergstadens Ziir.

FOLKEMUSIKER: Kjelleberg Solli vant prisen på grunn av sitt mangeårige arbeid med folkemusikk og for sitt engasjement i det lokale kultur- og musikklivet på Os. Her fra en tidligere konsert i Bergstadens Ziir. Foto:

Fakta

Os kommunes kulturpris deles ut til personer, lag eller foreninger som ha gjort en aktiv innsats for å styrke kulturlivet innen kommunen, eller som har bidratt til å gjøre Os kjent ut over regionens grenser på det kulturelle området. Prisen er på 10.000 kroner med diplom. Det er formannskapet som bestemmer hvem som skal få prisen.

Kommentarer til denne saken