Kommunereform – kommunegrenser II

Jan Inge Nordeng, Tynset

Jan Inge Nordeng, Tynset Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

- Os kommune bør ta konsekvensene fullt ut å søke kommunesammenslåing med Røros.

DEL

MeningerEtter et felles møte mellom ordfører og rådmenn i Holtålen, Røros og Os, og fylkesmannen i S-Trøndelag stiller Arbeidets Rett følgende spørsmål: «Hva nå, politikere?»

Og hva svarer ordfører i Os? «For Os sitt vedkommende må samarbeidstiltakene få en større økonomisk effekt.»

Jeg har hele tiden ment at osingene har mest å tjene på å bli en del av Nord-Østerdal og helst en felles kommune med Alvdal, Tynset og Tolga. (Og det mener jeg fortsatt.)

Os-ordføreren sier også at hun har forståelse for rørosingene som blir ufrivillig alene, og som ønsker nye vurderinger i nabokommunene. Situasjonen er vel ikke særlig mye bedre for Os som blir frivillig alene?

Os kommune bør ta konsekvensene fullt ut å søke kommunesammenslåing med Røros. Det vil nok falle mange osinger tungt for brystet å bli rørosinger og ikke lenger være med i fellesskapet som utgjør nord-østerdøler. Men realitetene tilsier at flertallet av osingene velger å gå til Røros dersom de blir tvunget til sammenslåing. Mulige konsekvenser, slik jeg ser det:

  • Fylkesmannen i S-Trøndelag foreslår sammenslåing for departementet.
  • Fylkesmannen i Hedmark mener at Os bør gå nordover.
  • Frivillig sammenslåing før 1. januar gir økonomisk gevinst på kort sikt for storkommunen. Tvangssammenslåing senere synes ikke å være like økonomisk lukrativt
  • Kommunalt samarbeid og forsøk på økonomisk gevinst gjennom effektivisering er et særdeles utfordrende prosjekt.
  • Kjøp av elevplasser ved ungdomsskolen på Røros vil underminere ungdomskulturen i Os, og sannsynligvis ikke gi særlig økonomisk gevinst.
  • En sammenslåing vil medføre flytting av fylkesgrensen, og Hedmark vil miste osingene. Økonomisk vil det være en fordel for Hedmark fylkeskommune, da Trøndelag må betale for elevplasser ved NØVGS og Storsteigen vgs i stedet for nå, hvor Hedmark betaler for osinger ved Røros vgs.

Uansett ser det ut til at økonomi og videreføring av et godt tjenestetilbud, og næringsutvikling i distriktene blir vanskelig for alle små kommuner så lenge landet vårt er prisgitt en blå-blå regjering.

Allerede i 2017 ligger det an til at Alvdal og Tynset kommuner taper flere millioner kroner i eiendomsskatt på verker og bruk. Og tilsvarende i 2018. Hvis ikke småpartiene ordner det med «kapitaliseringsrenten» i budsjettdebatten i Stortinget.

Send inn leserbrev «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags