– Smøretur, sier bondelagsleder Olav Østigård og overrekker meierismøret sammen med lokalt mjøl fra Dyrk mølle på Telneset. Nå kan det bli kortreiste vafler til julekafeen senere i desember.
Sjuende trinn ved Fåset skole er midt i rundstykkedeighevingen i mat og helse. De 12 elevene er delt i to grupper, og gjengen på seks blir også vitne til at bondelagets Bård Haugros trer på lærer Karin Østigård et forkle der det står «Norsk mat – ja takk!»
Matbøker vanker det også.
Flere mat og helse-lærere i Tynset skal kles opp på samme vis og klasser skal få besøk.
– Det handler om fokus på norsk mat, sier Olav Østigård.
Han mener skolen er en viktig samarbeidsarena. Nå vil han gjerne ha med ungene til å være «matpoliti», og forteller hva de skal se etter på emballasjen når de skal finne ut om det er norsk mat de har foran seg.
Men de to fra bondelaget har mer å utrette på Fåset skole denne dagen.
Torstein har dyr på to gårder. Nå bygger han for fremtida og samler alt
Søkte om traktor-støtte
I andre etasje på Fåset skole finner vi elevene på småtrinnet. De som går på 1. – 3. trinn samler seg i det læreren kaller en mingle-ring, og lurer fælt på hva det er de to karene som kommer på besøk har med seg i den store pappkassa.
– Dere har sendt oss søknad om traktorer, røper Haugros og Østigård.
Det demrer for elevene.
– Hva tror dere en traktor koster, da?, spør bondelagets menn videre.
– To kroner?, prøver den første eleven.
– Eller hundre?, lurer en annen.
– Masse!
Prisen får de ikke vite, for store investeringer er det ikke alle bønder som vil fortelle prisen på. Slik er det bare. (Saken fortsetter under bildene).
Bygger samfunn
Bønder og entreprenører er de, elevene på småtrinnet. Av søknaden de har sendt om traktor-støtte, går det fram at de både bygger veger, jorder og garder. Hele samfunn skaper elevene i sandkassa, som egentlig er en sandvolleyballbane.
Traktorene de har, har blitt slitt. Det er på tide med innbytte.

21-åring fra Tynset blir den nye bonden på denne garden
Med i kassa fredag var det traktorer av forskjellig merke og farge: John Deere, New Holland, Deutz og Claas.
De skal få hvile seg helt til våren, når snøen er borte og sanda har blitt mjuk igjen. Da er det tid for ny småsamfunnsbygging på Fåset.