Gå til sidens hovedinnhold

Slik beskytter du barna mot å bli snøblinde i påsken

Artikkelen er over 3 år gammel

Den snørike vinteren øker risikoen for å bli snøblind i påsken. Her er noen gode råd til hvordan du kan beskytte deg og barna mot sola.

Snøblindhet er ekstra utbredt rundt påsketider, fordi sola blir sterkere og mange oppholder seg utendørs på snø som reflekteres.

– I år er det snø i mye større deler av landet enn det som er vanlig på denne tiden. Dermed er det ikke bare på fjellet man må beskytte seg mot UV-stråling, men også i lavlandet. Det sier forsker Terje Christensen i Statens strålevern.

Refleksjon fra snøen kan nesten fordoble UV-nivået sammenlignet med bar mark. Lett skydekke og snødrev kan gi sterkere stråling enn klarvær.

– I tillegg kommer strålingen da gjerne nedenfra og fra siden. Da er øyet enda mer sårbart, sammenlignet med når strålingen bare kommer ovenfra, sier Christensen til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Til tross for en relativt tidlig påske, fører de store snømengdene til at det er risiko for å bli solbrent og snøblind. Går du med sola i ryggen, får du likevel en del UV-stråling i ansiktet.

– Sterk sol kan brenne bort det øverste cellelaget på øyet. Da blir du det vi kaller snøblind, og det er svært vondt, sier generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund. I en undersøkelse fra 2015 oppgir ti prosent at de har vært snøblinde.

Ytterligere 15 prosent tror de kan ha vært det, men er usikre. Undersøkelsen ble utført av YouGov for optikerbransjen.

– Det betyr at mer enn 500.000 nordmenn har opplevd hvor vondt det kan være å bli snøblind, selv om det ikke alltid er lett å fastslå tilstanden sikkert. Tallene tyder på at det er mange som lider i stillhet, sier Haugo.

Symptomene kommer gjerne 6-12 timer etter at du har vært utsatt for sterk sol uten å ha beskyttet øynene godt nok. – Det kjennes ut som du har sand eller rusk i øynene, uten mulighet til å få det bort. Tårene renner og det er vondt å se i lyse omgivelser. Mange har sterke smerter i øynene. Uklart syn, som kan oppleves som dobbeltsyn, er heller ikke uvanlig, forklarer Haugo. Er man skikkelig uheldig, vil symptomene også arte seg som sterke muskelsammentrekninger i og rundt øynene. I tillegg til svie blir synet dårlig fordi den optiske overflaten på øyet blir ujevn. For å redusere risikoen for å bli snøblind, kan man legge skituren til morgen eller kveld.

– UV-strålingen er vanligvis sterkest mellom klokken 11 og 15 på dagen, så det kan være lurt å velge et annet tidspunkt for turen, sier Christensen.

Men det viktigste våpenet i kampen mot snøblindhet er solbriller.

– Gode solbriller hindrer 99 prosent av UV-strålene å komme gjennom glasset. Bruk briller som er CE-merket. Det betyr at de er godkjent i henhold til europeisk standard for UV-beskyttelse, sier Haugo.

Barn er mye ute og leker i snøen og ved sjøen, og kan derfor være spesielt utsatt for snøblindhet og skader på netthinnen.

– For barn er det spesielt viktig at brillene dekker ordentlig så ikke solstrålene slipper inn, særlig fra sidene. I snøen reflekteres lyset fra mange retninger. Solbriller bør også sitte godt på så de ikke sklir nedover nesa under lek, påpeker Haugo.

Kommentarer til denne saken