Førerapport for påskefjellet

Artikkelen er over 1 år gammel

Fjelloppsynet melder generelt om flotte forhold, men ber påsketurister ta hensyn til vær og føreforhold, i tillegg til å ta hensyn til villreinen som nå snart skal kalve etter en lang vinter. Det finnes også noen ledige hytter nå helt på tampen, som du finner på fjellstyrene.no. Har du hund, må du også huske båndtvangen.

DEL

En kort påskerapport fra flere av fjellstyrene finner du her:

Dovre, Rondane og Jotunheimen melder følgende: «Tross relativt lite snø i vinter, ser det ut til at påskeføret vil holde seg bra i Ringebufjellet», melder Ringebus fjellvokter, Erik Hagen. Med 5-10 minusgrader fram til påskeuka, og fortsatt kuldegrader om natta, ligger det an til fine forhold. Enkelte rabber begynner å stikke fram, og rein og ryper vet å finne fram til noen godsaker på vårparten. Skulle også du ønske deg til fjells og høste av fruktene, tilbyr fjellstyret isfiske på Flaksjøen på Venabygdsfjellet. Der er det røye ørret og abbor. Ellers ørretfiske i Hemtjønnet langs Imsdalsvegen, og Koltjønnet ved Goppollvegen. Fiskekort kjøpes på Inatur. Barthstua ligger skjermet til i furuskog langs Friisvegen, ved innkjøringen til Skjerdingen Høyfjellshotell og er ledig. Trivelig tømmerkoie med vedfyring, solcelle og gassbluss for matlaging. Enkle skiløyper i fjellskog, rett utenfor døra. Hagen minner også om at det også står en del åpne buer, som kan benyttes av alle som ferdes i fjellet. Se mer på fjellstyres hjemmesider. «Ellers er det ei sårbar tid i fjellet og vi minner om at hunder skal gå i bånd etter 1. april», avslutter han.

Lesja fjellstyre og fjelloppsyn Tommy Sønsterud melder om bra føre i fjellet. Hardt og noe is har det blitt, men man tror det blir skiføre i påska i år også.

Fjelloppsynet i Røyrvik, Helene Grytbakk Lillevold, kan melde om gode snøforhold i fjellet. Den første uken i april kom endelig drømmeværet, med kulde om natta og knallsol og noen plussgrader om dagen. Det er tykk is på vatna, og godt hold i snøen, så skiføret vil nok vare en god stund framover. Røyrvik fjellstyret har fortsatt noe ledig kapasitet på hyttene i påsken. Viermahytta, innerst i Namsvatnet, er ledig. Den ligger ypperlig til dersom man ønsker å kombinere både isfiske og lange skiturer inn i Børgefjell nasjonalpark. Mildværet har dessverre skapt en del overvann på Namsvatnet. Børgefjellbua er dessverre utleid i store deler av påsken, men den ligger lett tilgjengelig for en trivelig helgetur både før og etter påske. Hytta ligger like ved Namsvatnet, og er også et ypperlig utgangspunkt for isfiske. «Østre-Namdal reinbeitedistrikt vil etter hvert komme med rein innover fjellene, og kalvingen nærmer seg, så vis hensyn», avslutter Lillevold.

Trøndelag:

I Namsskogan er snø- og isforholdene gode. «Skiføret er helt fantastisk, men vi oppfordrer til å være oppmerksom på fare for snøskred, spesielt i nord og nordøstvendte hellinger», opplyser Fjelloppsyn Sissel Grongstad. Isen på vatna er også god, men Fjelloppsynet minner om svakere is ved inn- og utløpsos. Fjellstyret anbefaler Mellingsvatnet, Frøyningen og Brekkvatnet dersom du vil prøve fiskelykken. Holder skiføret seg kan det også være en fin anledning til å gå til mer avsidesliggende vatn og prøve der. De fleste fjellstyrehyttene har belegg i påskeuka, men det er fremdeles noen godbiter ledige: Litlgåsvassbua og Langholmhytta.

Det har kommet mye snø i mars i Stjørdal, noe som gjør at det er fine skiforhold i fjellet. Flere mildværsperioder har ført til at de fleste bekker har gått opp og de kan være en utfordring å krysse. Foreløpig er det løs snø, men værutsiktene viser sol på dagtid og minus om natten, så da vil nok føre stabilisere seg inn mot påske. Innos og utos bør man være forsiktig med å nærme seg fremover.

Feragen fjellstyre melder om gode snøforhold i fjellet. Med fortsatt minusgrader, blir det et godt skiføre i påska. Det er noe overvann på iser, men ikke noe problem.

For statsallmenningene i Holtålen og deler av Forollhogna ser det ut til å bli fine forhold i de høyereliggende områdene. I Haltdalen og skogområdene har det minket på snøen, men det er også der gode muligheter til å komme seg ut og opp mot fjellet.

Det er tilnærmet snøfritt med utrygge iser på Fosen melder fjellstyreleder Gunnar Singsås i Åfjord fjellstyre. En må lete etter snø for å få gått på ski, men for de ivrigste er det muligheter rundt de høyeste toppene.


Artikkeltags