Selger sine gode skinn

TIL AUKSJON: - Dett er den absolutt siste produksjonen fra Hallrøsta. Disse sølvrevskinnene venter bare på pakking med adresse Helsingfors. Der går de på auksjon i mars, opplyser den siste pelsoppdretteren i Vingelen, Roald Røe.Alle FOTO: Ola Rye

TIL AUKSJON: - Dett er den absolutt siste produksjonen fra Hallrøsta. Disse sølvrevskinnene venter bare på pakking med adresse Helsingfors. Der går de på auksjon i mars, opplyser den siste pelsoppdretteren i Vingelen, Roald Røe.Alle FOTO: Ola Rye

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Denne uka avsluttes all virksomhet ved Hallrøsta pelsdyrfarm. Alle burene er tømt. Nå venter bare den siste auksjonen av skinnene.

DEL

Pelsdyrområdet i Hallrøsta var på 80- og 90-tallet det største miljøet for pelsdyr her i Fjellregionen. Ved oppstarten bestod farmerområdet av 10 ulike brukere. Nå ved avviklingen var det tre igjen, organisert i et felles selskap.
Det er Roald Røe som har hatt hovedansvaret for driften i selskapet som også har omfattet Stein Kaasin og Kjell Steinar Haugli. Den siste pelsingen ble gjort før helgen; nå er det bare tørking, bereding og pakking av skinnene som gjenstår.


- Ja, dette kan trygt kalles siste etappe for vår del. Allerede i mars går mesteparten av skinnene på pelsauksjon i Helsingfors, opplyser Roald Røe.


Han var egentlig klar til å gi seg for to år siden, men i og med at han fikk med to til, valgte han å drøye avviklingen til nå.


- Er det trykket utenfra som har vært utslagsgivende?
 

- Nei, men det har helt klart vært en medvirkende faktor. Hovedgrunnen til at vi kaster inn håndkledet er de nye forskriftene som trådte i kraft ved nyttår. Skulle vi fortsatt måtte vi ha investert store penger - og det i en næring som er preget av stor usikkerhet.


- Men er all kritikken av norsk pelsdyrhold urettferdig?
 

- Nei, det er umulig å forsvare en del av de TV-bildene vi har sett, for eksempel. Men jeg mener dyrevelferden er gjennomgående bra i næringen. Og slik jeg kjenner næringen her i regionen, mener jeg det er lite å sette fingeren på, sier Røe.
 

Han summerer opp de 30 årene i Hallrøsta som både positive og lønnsomme.
 

- Men det er få næringer som svinger like mye som pels. Prisen på et sølvrevskinn har i mine år variert fra knapt 200 kroner og helt opp til 1500. I dag ligger skinnene rundt 900 kroner. Under ett vil jeg si det har vært bra år, og spesielt de fire-fem siste har vært veldig bra. Oppkjøperne fra Russland og Kina lar seg ikke påvirke av den turbulensen som har vært her hjemme. De betaler for kvalitet, understreker Roald Røe.
 

Han bruker ikke ordet vemodig, men synes det er rart å avvikle pelsfarmen.
 

- Ikke minst fordi det er en god distriktsnæring. Men det er vanskelig å være optimist på den norske pelsbransjens vegne. Den aller største utfordringen er at den er stendød med tanke på rekruttering. Dessuten er det tungt å tenke investering med den usikkerheten vi har. Alle bankene har sagt stopp. Kanskje motstanderne får det som de vil? filosoferer Røe.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken