Har du ikke rukket å kvitte deg med gamle sedler? Håpet er ikke ute

NYE OG GAMLE: Lidia Haugen med de gamle sedlene som snart er historie, og Rune Mikkelsen med arvtakerne som har vært i omløp i ett år nå. De to bankfolkene jobber hos Sparebank 1 Østlandet på Tynset.

NYE OG GAMLE: Lidia Haugen med de gamle sedlene som snart er historie, og Rune Mikkelsen med arvtakerne som har vært i omløp i ett år nå. De to bankfolkene jobber hos Sparebank 1 Østlandet på Tynset. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

30. mai er det slutt for de gamle 100- og 200-kronesedlene.

DEL

Norges Bank anbefaler at du bruker de gamle sedlene før den tid, eller setter dem inn på konto.

Men om du ikke har rukket å se gjennom skuffer, skap, syltetøyglasset øverst på hylla eller ikke minst ungenes sparegriser, så er ikke alt håp ute.

– Vi tar imot de gamle sedlene ut september, sier banksjef Geir Schjølberg i Sparebank 1 Østlandet i Nord-Østerdalen.

Han opplyser at banken bruker Nokas som sin leverandør, og de har garantert at de tar imot gamle sedler ut september.

Banksjefen anbefaler likevel alle å ordne opp med gamle sedler så fort som mulig.

Norges Bank opplyser på sin nettside at flere banker og butikker fortsatt vil akseptere sedlene, men det er bare Norges Bank som er pliktige til å ta dem imot.

Det er om lag ett år siden de nye 100- og 200-lappene kom.

Den siste tiden har banken på Tynset opplevd at mange har tatt turen med sparegriser de ønsker å tømme, eller med papirpenger de har hatt liggende. I minibanken har det siden januar i år vært slik at det kun har vært nye sedler å ta ut.

Hvem er det så vi sier farvel til når de gamle sedlene går ut av bruk?

Operasangerinnen Kirsten Flagstad pryder den røde 100-lappen, mens den blå 200-kronerseddelen har fysikeren Kristian Birkeland som motiv.

De nye sedlene som kom 30. mai 2017, inngår i en seddelserie der havet og Norge som kystnasjon er presentert. Hundrelappen tar oss tilbake til vikingtida med Gokstadskipet, mens en torsk er motivet på 200-lappen.

Det kommer også nye 50-lapper og 500-lapper i år. I fjerde kvartal settes de nye sedlene i sirkulasjon. I slutten av 2019 kommer den nye 1000-lappen. Fortsatt er det havet som er tema. 50-lappen har et fyr som motiv, og 500-lappen har redningsskøyta «Stavanger». 1000-lappen som vi altså må vente godt over et år på, den skal ha åpent hav som motiv. Fargene er fra samme palett som dagens seddel-farger.

Hvorfor kommer det nye sedler?

– For at du også i framtiden skal kunne stole på at seddelen i hånden din er ekte, har vi laget nye sedler som er sikrere enn noen gang, forklarer Norges Bank på nettsiden sin.


Artikkeltags