Gå til sidens hovedinnhold

Politijurister har slått alarm om krise i Innlandet. Politikere er bekymret for rettssikkerheten

Artikkelen er over 1 år gammel

To av stortingsrepresentantene fra Hedmark tar opp problemer i Innlandet Politidistrikt. Saker henlegges eller tar for lang tid.

– Politijuristene slår alarm om krise i påtalemyndigheten. I Innlandet politidistrikt er situasjonen kritisk, sier stortingsrepresentant Emilie Enger Mehl (Sp) fra Hedmark i et spørretimespørsmål til justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr.

Hun uttaler at saker henlegges eller blir liggende så lenge at tingretten mener det er brudd på den europeiske menneskerettighetskonvensjom (EMK) og må gi strafferabatt.

– Det går ut over rettsikkerheten til både ofre og tiltalte. Arbeidspresset er ekstremt høyt, og mange velger å slutte. Politimesteren sier situasjonen ikke er kritisk. Er statsråden enig i politimesterens vurdering, eller vil han redegjøre for hvordan regjeringen vil løse krisen i påtalemyndigheten?, spør Mehl.

Hennes kollega på Hedmarks-benken på Stortinget, SVs Karin Andersen, er også opptatt av temaet. Hun har stilt et skriftlig spørsmål til Kallemyr.

– Ny statistikk viser at det er juristkrise ved Innlandet politidistrikt. Dette kan gå ut over rettssikkerheten. Tillitsvalgte for politijuristene sier til avisen Hamar Arbeiderblad at resultatet er flere henlagte saker og at saker ligger så lenge før de kommer til domstol at tingretten mener det er brudd på EMK, skriver hun.

Andersen spør om justisministeren mener dette er akseptabelt, og hun lurer også på hva som gjøres for å rette på den alvorlige situasjonen.

Til Hamar Arbeiderblad sier politimester Johan Brekke at han tar situasjonen med påtalekapasitet på det største alvor. Han er bekymret, men hevder at situasjonen ikke er kritisk.

Kommentarer til denne saken