Gå til sidens hovedinnhold

Politikerne i Folldal: – At et rikt land som Norge bare skal ta ansvar for 50 er usolidarisk og umenneskelig

Moria-appellen fra Rødt i Folldal fikk flertall i kommunestyret.

Partiet Rødt, som har to representanter i kommunestyret i Folldal, kom med en interpellasjon om situasjonen i flyktningleiren Moria nylig.

– Norge må være en pådriver for at menneskerettighetene overholdes i europeiske flyktningleirer, og at grunnleggende behov blir dekket. Det må tas et mer aktivt initiativ til å finne en løsning på hvordan barnefamilier og enslige mindreårige kan evakueres fra Moria, står det der.

Rødt viste til at flere tusen har blitt evakuert eller har flyktet fra leiren siden den sto i brann.

– Regjeringen setter nå i gang med å hente ut barnefamilier fra Hellas etter brannen, konstaterte Rødt i interpellasjonen.

Partiet mener at Norge må ta flere enn 50 flyktninger, og dette var det flertall 14–1 for i kommunestyret også.

Rødt tok til orde for at 50 må være begynnelsen. De pekte på at det bodde 6000 barn i leiren, og nesten 20.000 flyktninger.

– Leiren var ikke laget for mer enn 3000 mennesker. De levde trangt. Hver familie hadde fire kvadratmeter. De som flyktet eller ble evakuert fra Moria, eller som er igjen, lever fortsatt under uhygieniske og kummerlige forhold. Det er stor risiko for koronasmitte og det kommer en ny kald vinter. Å hente 50 flyktninger hjelper ikke stort på den situasjonen, står det i interpellasjonen.

Kommunestyret ved tok å rette en sterk appell til regjeringen om å evakuere flere barnefamilier og enslige mindreårige fra flyktningleirene i Hellas.

– Handling nå er viktig fordi allerede traumatiserte barn opplever nye traumer. FNs høykommissær for flyktninger har også vært svært kritisk til at Norge har ventet på at andre land skulle hente barn først fra leirene. Om alle land har en slik avventende tilnærming, vil hjelpen gå alt for sakte. Norge har kapasitet, og bør ha vilje til å ta et enda større ansvar, henter det i vedtaket.

Kommentarer til denne saken