Nå kommer ministeren

BEITEBRUKERE I TOLGA: F.v Sindre Wardenær, Harald Jordet, Per Sigurd Wardenær og Knut Haug. Foto: Guri Jortveit

BEITEBRUKERE I TOLGA: F.v Sindre Wardenær, Harald Jordet, Per Sigurd Wardenær og Knut Haug. Foto: Guri Jortveit

DEL

LederEndelig kom beskjeden. Klima og miljøminister Ola Elvestuen (V) kommer til Gammeldalen i Tynset søndag. Det tok sin tid. Beitebrukere i Tynset, Tolga og Rendalen har levd i uvisse lenge.

Tapstallet har passert to hundre døde sauer for flere dager sia. Hvor mange som ennå ikke er funnet kan en bare anslå ut fra erfaringer.

Synet som møtte fellingsfolkene fra det regionale fellingslaget og SNO natt til torsdag var dårlige nyheter. Det er ikke bare én skadegjører som har vært på ferde i flokkene sia beiteslipp, men to. Det er ikke to streifende ulvekompiser, men ei tispe som har funnet seg en hann, og hvor lenge ulveparet har levd i fjellområdet er det vanskelig å si.

Det vi imidlertid vet er at ulver er sosiale dyr som hevder revir og danner større flokker eller mindre familiegrupper.

Det som også er fakta per nå, er at hele dette området er vedtatt grønn sone, et beiteprioritert område.

LES: Hør her - du miljøvernminister Ola Elvestuen!

Her skal det være beitedyr, ikke ulv uansett hvor den kommer fra, og uansett om det streifer en og annen ulv gjennom området, skal de ikke få anledning til å slå seg til her. Ulvetispa ble fotografert første gang 26. april og det ble søkt om fellingstillatelse da.

Dersom det hadde blitt gitt tillatelse til forebyggende skadefelling på det tidspunktet, og staten og kommunene kunne satt inn alle krefter på fellingsforsøk, kunne millioner av kroner og i nær sagt uendelig tap vært unngått. I stedet kom ikke tillatelsen før den 20. mai. DNA-sporet til miljøministeren er for kostbart, både målt i kroner og øre og i smerte som er påført dyr og beitebrukere.

Nå håper vi Ola Elvestuen kommer til regionen for å søke kunnskap, og at dette unngås i framtida. Velkommen skal han være.


Artikkeltags