– Svekker unge bønders investeringsevne

Leder i Hedmark bondelag, Erling Aas-Eng.

Leder i Hedmark bondelag, Erling Aas-Eng. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Regjeringa foreslår å innføre skatt på bygdeutviklingsmidler for bønder i distrikts-Norge. Det liker leder i Hedmark bondelag, Erling Aas-Eng, dårlig.

– Dette rammer særlig unge bønders investeringsevne. Å angripe unge bønders muligheter har dessverre blitt en tradisjon for denne regjeringas statsbudsjetter, sier Aas-Eng i en pressemelding fra bondelaget.

Skatt på bygdeutviklingsmidler

I forslaget til statsbudsjett vil regjeringa innføre skatt på bygdeutviklingsmidler for bønder i distrikts-Norge, det såkalte distriktspolitiske virkeområdet. Dette er investeringsmidler som er avgjørende ikke minst for unge bønder som ønsker å satse på landbruk over hele landet, og omfatter kommuner i 16 fylker, deriblant Hedmark.

– Forslaget bidrar til å svekke unge bønders investeringsevne. Vi vet at det er betydelige behov for å investere i både bygninger og driftsapparat rundt om på gårdene. Her skusler regjeringa bort en mulighet til å bygge opp trygge distriktsarbeidsplasser, og svekker mulighetene for et landbruk i hele landet, sier Erling Aas-Eng. Han reagerer også på at regjeringa angriper ei ordning som er spesielt viktig for unge bønder i etableringsfasen.

– Landbruksministeren hevder at han er opptatt av rekruttering til landbruket. Det har jeg problemer med å tro på, når regjeringa også i år forsøker å svekke ei ordning som kommer unge bønder til gode. Å angripe unge bønders muligheter har dessverre blitt en tradisjon i denne regjeringas statsbudsjetter, og det er en tradisjon som må endres dersom vi også i framtida skal produsere trygg mat i hele landet, sier Aas-Eng.

Bondelaget mener Hedmarks pott for bygdeutviklingsmidler er fra før altfor liten.

– Årlig er summen for søknadene minst dobbelt så stor som de tilgjengelige midlene. I 2016 er potten i Hedmark på 35,6 millioner kroner. Bare i første søkeromgang ligger det inne søknader for over 60 millioner kroner, og ennå gjenstår en søkeromgang i siste halvår. Med skatt på bevilgede bygdeutviklingsmidler blir potensialet for og effekten av denne ordningen ytterligere redusert. Hedmark Bondelag hadde heller sett en kraftig styrking framfor en regelrett tapping av midlene.

Artikkeltags