Nils Kristen debuterte på talerstolen med å snakke om «arbe'»

FRA TYNSET TIL TINGET: Nils Kristen Sandtrøen, Arbeiderpartiet.

FRA TYNSET TIL TINGET: Nils Kristen Sandtrøen, Arbeiderpartiet. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Nils Kristian Sandtrøen snakket om arbeid og arbeidsliv fra Stortingets talerstol under trontaledebatten.

DEL

Arbeiderpartipolitikeren stilte uten manus på talerstolen i sin debut, og snakket om arbeid – eller arbe', som Ap-gruppas politiske rådgiver Lars Raaum poengterte at tynsetingen kalte det. Raaum facebook-delte Sandtrøens innlegg i Stortinget, en deling flere hengte seg på.

Tidligere justisminister og partifelle Knut Storberget var den som trakk fram at den unge stortingsrepresentanten stilte uten manus.

– All grunn til å merke seg representanter som i sine første innlegg i salen deltar uten manus! Bra jobba; god debatt, skrev Storberget til Sandtrøen.

Hva var det så Nils Kristen Sandtrøen tok opp i innlegg sitt?

Han pekte på at andelen av folk som er i arbeid har falt de siste årene, og at han mener forskjellene øker.

– I enkelte deler av landet og i flere av kommunene våre er det nå helt ned mot 60 prosent av oss som er i jobb. Og aller hardest og mest alvorlig er det at de unge blir rammet av denne utviklingen, sa stortingspolitikeren fra Hedmark.

Han målbar at ungdom helt ned i ungdomsskolen er reelt bekymret for om de kommer til å få seg jobb.

– Det viser seg at deres grunn til bekymring er reell. Ved starten av 2000-tallet var det 75 prosent av 17-åringene våre som hadde sommerjobb. Nå er det kun halvparten som får det. Og det viser seg at det er unger fra de rikeste som stiller først i køa der og, fortsatte Sandtrøen.

Sandtrøen mener Stortinget har et ansvar for å sørge for arbeid til alle og redusere de økende forskjellene.

– Faste stillinger som gir fordeling, og en velferdsstat som sørger for liv, helse og trygghet for alle, uavhengig av størrelsen på lommeboka, nevnte han, og la til: – Det er nok av oppgaver som skal løses, og dermed muligheter for arbeid.

– Norge kan bedre enn den samfunnsutviklinga vi nå ser, sa 28-åringen.


Artikkeltags