- Det kreves en politikk som motvirker sentralisering

Karin Andersen besøkte Os kommune mandag.

Karin Andersen besøkte Os kommune mandag. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Mandag besøkte Hedmark SV's toppkandidat Karin Andersen Os hvor innbyggertallet har stupt det siste tiåret.

DEL

1.1 2007 bodde det 2063 personer på Os. 1. juli i år var innbyggertallet 1952.

– Sentraliseringa går av seg sjøl, da må man ha en politikk som kan motvirke. De siste fire årene har vi hatt en regjeringen som har pushet på sentraliseringa. I praksis har det skjedd gjennom en finansiering av kommuner og fylkeskommuner som har svekket distriktene og vridd inn mot sentrale strøk, mener Andersen.

Hun mener det er flere tiing man kan gjøre for å motvirke en sentraliseringstrend. – Det kan være å få strøm på hele Rørosbanen, bedre økonomien til de små kommunene, slik at de blir gode på velferd, men også gode vertskommuner for næringsliv, sier Andersen

Hun mener kommunen må ha rom for by på noe ekstra om dette skal lykkes.

– Ikke minst må man sørge for mat det bygges ut fiber overalt, det må en storsatsing til på desentralisert utdanning. Dette har bremset litt opp, og staten må komme med penger slik at man fortsatt kan utdanne folk der de bor. Dette gjelder lærerutdanning, sjukepleierutdanning, førskolelærere og vernepleiere, sier Andersen.

Hun viser spesielt til at brebåndsatsingen er viktig for Distrikts-Norge. – Der må staten være med når kommersielle aktører ikke ser seg i stand til å gjøre det alene. Det er mulig med dugnadsånd og redskaper. Fiberbredbånd må til enten du er skole, skoleelev, kommune, næringsdrivende, eller om du er bruker av NAV, sier Andersen og viser til at uten et stabilt og godt nett ender man på utsiden.

– Man pålegges å bruke digitale tjenester, da må det være mulig å gjøre dette også i Distrikts-Norge, sier Andersen.

Også innen landbruket mener Andersen det må en endring til. – Vi må få vridd litt på tilskuddene slik at man får en økning på driftsvansketilskudd. Skal vi bruke jorda i hele landet, så vet vi at den ligger den spredt, den kan ligge vanskelig til, men er likevel viktig å drive, sier Andersen.

Hun mener det ikke er de største og mest lettdrevne brukene som skal ha mer i tilskudd, det er det små. – I sum er de svært viktig for sjølforsyninga vår, at denne jorda også er i bruk, sier Andersen.

Helse- og omsorgstjeneste i Os kommune var tema for Andersens besøk på Os. – Jeg har sett mye bra, det er høy kompetanse, og de driver fleksibelt og en mangfoldig tjeneste. Men her som ellers forteller de at de må få bedre økonomi for å holde kvaliteten oppe, avslutter Andersen.

Artikkeltags