Kan få plass på tinget likevel

REKORDMÅLINGER FOR SENTERPARTIET På nyåret: Både nasjonalt og lokalt har Sp  hatt mye høyere oppslutning enn på lenge. - Det betyr at mulighetene for at Per Martin Sandtrøen får virke på Stortinget øker betraktelig, sier leder i Tynset Sp, Jan Kåre Moan (til venstre).Foto: Eirik Røe

REKORDMÅLINGER FOR SENTERPARTIET På nyåret: Både nasjonalt og lokalt har Sp hatt mye høyere oppslutning enn på lenge. - Det betyr at mulighetene for at Per Martin Sandtrøen får virke på Stortinget øker betraktelig, sier leder i Tynset Sp, Jan Kåre Moan (til venstre).Foto: Eirik Røe

Artikkelen er over 3 år gammel

Sp har rekordoppslutning i flere meningsmålinger. Det øker sjansene for at Sp-Sandtrøen får varaplass på Stortinget.

DEL

De siste dagene i januar meldes det om rekordmålinger for Sp nasjonalt i flere medier. Dagens Næringsliv har målt en oppslutning på 9,3 prosent, beste resultat på 20 år. Ipsos' politiske barometer viser en oppslutning på 8 prosent. Deres sterkeste måling sia 2008.

Med en slik oppslutning ville Sp fått 15 mandater på Stortinget, fem flere enn i dag.

Leder i Tynset Sp, Jan Kåre Moan, viser også til en Sentio-måling som stadfester at Sp er det partiet som vokser mest for tida og nesten tredobler oppslutningen i Hedmark.

Målingen viser store endringer i partioppslutningen i Hedmark. Nesten 29,5 prosent av velgerne sier de vil stemme Sp ved kommende stortingsvalg.

Det betyr at over dobbelt så mange hedmarkinger vil stemme Sp som Høyre, og at Sp får bortimot fire ganger så stor oppslutning som Frp.

– Dersom Sp gjør et valg i tråd med det målingene nå viser, kan Nord-Østerdalen gå fra å ha null til to stortingsrepresentanter fra høsten, sier Jan Kåre Moan, og viser til begge Sandtrøen-brødrene fra Tynset:

Nils Kristen kommer inn for Ap. Per Martin ønsket seg andreplassen på Hedmark Sps stortingsliste, bak Trygve Slagsvold Vedum.

Slik gikk det imidlertid ikke. Han endte på tredjeplass, men med en oppslutning som kan gi Hedmark Sp to på Stortinget, øker sjansen likevel:

– Et regjeringsskifte med Sp i regjering, som det nå ser ut til å være gode muligheter for, betyr ikke bare statsrådspost for partileder Trygve S. Vedum. Det betyr at Sandtrøen kommer inn som vara.

Moan mener at et aktivt og sterkt lokaldemokrati i Nord-Østerdalen, som jobber tett opp mot egne representanter på Stortinget, er den beste måten de kan bidra til utvikling av distriktet.

– Hedmark er et av fylkene som rammes hardest av distriktsarrogansen og alle sentraliseringsreformene. Kommunereformen, politireformen, sykehusreformen, NAV-reformen og regionreformen, har alle til felles at regjeringen vil legge ned tjenestesteder i distriktene og sentralisere tjenestene som gir gode liv for oss som bor utenfor byene. Å ha lokale representanter som kjenner lokale forhold, og selv har sett mulighetene og utfordringene i regionen, er uhyre viktig, kommenterer Jan Kåre Moan.

Guri Jortveit

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken