Ordførerskifte i Os

Arnfinn Nergård overrakte ordførerklubba til Runa Finborud på det konstituerende kommunestyremøtet i Os torsdag kveld.

Arnfinn Nergård overrakte ordførerklubba til Runa Finborud på det konstituerende kommunestyremøtet i Os torsdag kveld. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Det ble skrevet historie i Os torsdag kveld. Kommunen har fått sin første kvinnelige ordfører.

DEL

Arnfinn Nergård (Sp) overrakte ordførerklubba til Runa Finborud (Sp), etter at hun ble enstemmig valgt som ordfører i Os på det konstituerende møtet torsdag kveld.

Per Ousten ble valgt som varaordfører, også han med 17 mot null stemmer. De to overtar den politiske ledelsen i Os etter Arnfinn Nergård og Birgit Wikan Berg. Ousten har vært varaordfører en periode tidligere.

Arnfinn Nergård har ledet kommunen med rent Sp-flertall bak seg. Det vil også Runa Finborud ha i sin første periode, etter at Sp vant valget med 52 prosent av stemmene.

- Jeg skal ikke gi deg noen egentlig råd på en slik kveld. Men jeg vil understreke at du går inn i en viktig rolle, det er et ærefullt verv og du skal representere Os kommune utad der du ferdes, og med å signere med ditt navnetrekk på vegne av kommunen vår når det kreves, sa Nergård.

- Søk samarbeid. Skap allianser, la han til, og overrakte ordførerklubba til etterfølgeren.

Etter at det formelle møtet var hevet, tok Finborud ordet og takket Nergård, som har vært med i fire perioder til sammen, 16 år.

Første satt han som ordfører fra 1995 fram til 2007. I 2003 ble han direktevalgt som ordfører. I 2007 sto han øverst på fylkeslista til Senterpartiet, og var fylkesordfører i Hedmark i den perioden. Så kom han tilbake til Os i 2011, og har vært ordfører enda en periode.

- Takk Arnfinn, for den gode jobben du har gjort som ordfører i Os. I dag har vært en litt rar dag. Det har vi merket både du og jeg. Du har vært særs dyktig i møtet med folk. De personlige egenskapene dine er svært viktige, og det ønsker jeg å ta med meg. Jeg tror også du har blitt oppfattet som ordfører for oss alle sammen. Du har samarbeidet, og du har fått til et godt samarbeidsklima i vår kommune. I tillegg har du hele tida hatt det regionale perspektivet. Du blir fortsatt viktig for oss som fylkestingsrepresentant og som gruppeleder for Sp i fylkestingsgruppa, sa Finborud.

Hun fikk rosende ord og lykkeønskninger på veien fra både SV og Ap.

- Kjøre Runa! Gratulerer med valget! Du er Os kommunes første kvinnelige ordfører, og det kan være et veiskille. Du er ei dame med klare tanker, høye mål og stort pågangsmot, sa Mari Bakosgjelten.

Hun la til at hun håpet kommunestyret sammen skal greie å utvikle kommunen de neste fire åra, og pekte på at starten, med sonderingsmøtene, borger bra for det videre samarbeidet. Videre understrekte hun at samarbeid er nøkkelen for å lykkes i å møte sentraliseringskrefter og utviklingstrender som slår negativt ut for kommuner som Os.

- Innad i SV er vi enige om at et av måla er å skape mer engasjement, både i partiet og i kommunen.  Vi må få til konstruktiv jobbing i de ulike komiteene, og finne gode engasjerte folk som bekler de ulike posisjonene, sa Bakosgjelten.

Mens Bakosgjelten fra SV er helt fersk i kommunestyresammenheng, har arbeiderpartiveteranen Arne Grue vært med i kommunepolitikken i hele 32 år.

- Det er jo lengre enn enkelte av dere har levd, kommenterte han tørt, før han overrakte gode ord og en liten gave til både nyvalgt ordfører og varaordfører.

- Ap ser fram til en ny periode. Det var ikke store tumulter under valgene her nå i sta, og ut fra invitten som ordføreren la opp til med å gå bredt ut fra første stund støtter vi opp om det lederskapet som er valgt her i kveld. Så er det en utfordring for det samme lederskapet å vise seg tilliten verdig, understrekte Grue.

Artikkeltags