Gå til sidens hovedinnhold

Premiere på Christianus Sextus: - Å ta del i den levende kulturopplevelsen gjør noe med deg

- Det er lett å gå i Bergstaden Røros i dag, se på det idylliske og glemme baksiden, prisen for industrieventyret. For å forstå samtiden, må man forstå historien, sier Karen Espelund.

Karen Espelund har ikke vært oppe i Nordgruvfeltet på Røros før, men som fylkesdirektør for kultur og folkehelse i Trøndelag så er hun godt kjent med det trønderske kulturlivet. Fredag 31. juli holder Espelund appellen i forkant av sommerens første forestilling på Christianus Sextus, «Lille Gölins saga.»

- Hva er hovedbudskapet i årets appell?

Johan Falkberget var en ivaretaker av historien. Bakteppet for historien i romantrilogien Christianus Sextus er Den store nordiske krigen, det katastrofale tilbaketoget til Sverige og det der. Vi kan trekke paralleller til det som skjer i verden i dag. Folk drives på flukt på grunn av krig. Brodde blir som nåtidens arbeidssøker, på flukt over grensen på jakt etter arbeid. Romanen er fortsatt relevant, stykket trekker ut historien i historien. Medmenneskeligheten kommer fram gjennom Brodde og lille Gölin. Falkberget var flink til å fange personskjebner i det store bildet.

- Hva er ditt forhold til Johan Falkbergets forfatterskap?

- Jeg har jo gått forbi statuen Hovistuten på Ila i alle år. Det var min inngang til Falkberget, An-Magritt-skikkelsen. Jeg har lest Nattens brød og fikk biografien til Sturle Kojan i gave for mange år siden. Den viser hvordan Johan Falkberget var løpende involvert i Røros sin tenkning og fremveksten av Glåmos, av Rørossamfunnet.

- Vi har opplevd en veldig spesiell vår, både på områdene kultur og folkehelse. Hva har kulturen å si for folkehelsa tror du, når samtida blir så ekstrem?

- Helseundersøkelsene i Trøndelag, publisert i vår, har dokumentert at det er en sammenheng mellom kultur og helse. Det er forskningsmessig dokumentert! Folk har erfart hva sosial kontakt betyr. Ja, folk ser mer film og det er økt musikkstrømming, det blir lest bøker. Det som har manglet er fellesopplevelsen. Å ta del i den levende kulturopplevelsen gjør noe med deg. Vi er sosiale dyr. Det er ingen tvil om at en del ting når bredere ut gjennom sosiale medier, men det er ikke det samme.

- Hvis du skal komme med en spådom, hvordan blir høsten for det trønderske kulturlivet?

- Gitt at vi gradvis får åpnet opp, håper jeg at sulten på kulturopplevelser manifesterer seg i deltakelse. Mange aktører har blødd. Sammenhengene i kulturlivet har kommet frem, de som vanligvis er usynlige, de bak scenen, har blitt synlige. Verdikjeden i kultur har blitt løfta frem. Mange strever og tiltakspakkene traff bare delvis. Trøndersk kultur står sterkt og kommer seg ut av dette, med noen sårskorper, avslutter Espelund, som gleder seg til forestillingen kommende fredag.

Kommentarer til denne saken