Det var et lydhørt publikum bestående av godt over 100 redaktører og journalister fra Amedia som fikk høre redaktørens betraktninger og fortellinger om Arbeidets Retts arbeid i Fjellregionen.

– Vi har som mål å binde denne felles arbeids- og næringsregionen sammen, og vi skal gjøre en forskjell for folk, sa Jortveit fra scena.

Det digitale taktskiftet

Redaktøren snakket også om hvordan det er å drive lokalavis i en stadig mer digital hverdag, der fraflyttingen og demografien i distriktet kan være en utfordring. Hun dro fram dekningen av Femundløpet som et eksempel på et tilflytterprosjekt.

– Med Femundløpet har vi jobbet systematisk de siste fem årene, og har evaluert nøye det vi har gjort. Det viktige i dette er at Femundløpet er et tilflytterprosjekt. Folk flytter hit til regionen fordi det er snørikt og har gode forhold for å drive med hundekjøring. Vi har en felles oppgave med alle i regionen, og det er å bevare folketallet.

Gunhild Hustad Vaa kjører Femunløpet for første gang. I F200-klassen har hun fått tillatelse til å gå utenfor sjekkpunktene for å amme underveis i løpet!

Jortveit beskrev årets Femundløp som en suksess, der responsen underveis var formidabel. Blant annet var sendingene fra løpet det nest mest sette på Amedias Direktesport det siste året før løpet gikk.

Da de siste opplagstallene ble klare for kort tid siden gikk Retten fram med 157 nye digitale abonnenter.

– Selv om jeg er veldig glad i papiravisa så kommer man ikke fra det faktum at framtiden er og blir digital. Vår målsetting er å drive bærekraftig i framtida. Da må vi hente nye digitale abonnenter, sa redaktør Guri Jortveit da.

Skryter av leserne

Jortveit dro også fram noen eksempler der tips og bilder fra publikum og Rettens lesere har vært helt avgjørende for å drive journalistikk i Fjellregionen.

– Uten at folk hjelper oss med bilder, video og innspill så går det ikke. Det må vi satse på og holde på, sa hun.

– Vi tar skritt opp og fram i en digital nyhetshverdag hele tida, og takk til leserne våre som utfordrer oss og har forventninger til oss.

Frankmotunet - å gjøre en forskjell

Redaktør Jortveit snakket en del om sakene rundt Frankmotunet i Folldal.

I januar vedtok styret i Tyrilistiftelsen å avvikle driften ved Frankmotunet og flytte plassene til Tyrilihaugen. To måneder senere ble det klart at behandlingsstedet fikk beholde 15 behandlingsplasser. Retten fikk et tips om vedtaket i januar og Jortveit beskrev for forsamlingen måten avisen jobbet med saken.

– Jeg er stolt av denne saken. Vi var der på baksida hele tida, og skulle dokumentere og sørge for å vise hva som skjedde. Vi måtte selvsagt passe på så vi ikke tok en rolle, men gjøre god journalistikk så leserne hadde tillit til oss. Vi hadde ikke greid det om ikke journalistene var så gode og forstod prosessene i saken.

Når Tyrilistiftelsen snudde fikk Arbeidets Rett gode tilbakemeldinger på den jobben som var gjort.

– Responsen var herlig å få. Når tidligere stortingsrepresentanter melder etterpå at Retten bør få honnør for at saken endte som den gjorde, så betyr det mye i den konkurransen vi står i, sa Jortveit.

Redaksjonelle priser

Kvelden før redaktøren stod på scenen for å snakke om Arbeidets Rett, var det duket for Amedias prisfest. Her ble de delt ut redaksjonelle priser i seks kategorier, der Arbeidets Rett var nominert i kategoriene Årets relasjonsbygger og Årets mediehus.

– Å bli målt og veid i dette sterke laget av Amedia- og samarbeidende aviser, og funnet verdig en finaleplass er gørartig! Jeg er veldig stolt av alt de flinke ansatte i den vesle staben i Arbeidets Rett får til både lokalt, og når vi sammenligner oss med andre i hele landet, sa redaktør og daglig leder i Arbeidets Rett, Guri Jortveit, da nominasjonene var klare.

Det ble ingen pris på Arbeidets Rett, men med mange dyktige redaksjoner i Amedia er det en hard konkurranse.

– Vi mister ikke motet av den grunn, og skal jobbe videre med å lage en så god lokalavis som mulig for våre lesere. Det er det vi er for folk som er viktig for oss. Dessuten er to nominasjoner blant 130 innsendte bidrag til disse prisene er en seier i seg selv. Vi gratulerer og lar oss inspirere av de flinke redaksjonene som denne gangen fikk en velfortjent honnør fra Amedia!