Raasten Rastah Filmh. En grenseløs samisk festival

FØRPREMIERE: Lene Ailin Brandsfjell Brandtzæg i rollen som Sööfe, i den rykende ferske sørsamiske barne-tv-serien med samme navn. Filmfestivalen byr på blant annet et omfattende barneprogram, spillefilmer, kortfilmer og dokumentarfilmer.

FØRPREMIERE: Lene Ailin Brandsfjell Brandtzæg i rollen som Sööfe, i den rykende ferske sørsamiske barne-tv-serien med samme navn. Filmfestivalen byr på blant annet et omfattende barneprogram, spillefilmer, kortfilmer og dokumentarfilmer. Foto:

7. - 10. november 2019 er det klart for samisk filmfestival på Røros kino: «Raasten rastah: Filmh»

DEL

Festivalen vil være spekket av samisk- og annen urfolksfilm. Siden vi befinner oss så sentralt i det sørsamiske landskapet vil festivalen fokusere litt ekstra på sørsamiske filmer.

Raasten Rastah: Filmh sitt tema i 2019 vil være «Vaajesth!» Sånn omentrent oversatt betyr «vaajesth» at vi vil at du skal fortelle din historie, på din måte, på ditt språk, med dine ord.

– Filmfestivalen kan by på et omfattende barneprogram, spillefilmer, kortfilmer og dokumentarfilmer. Siden det er FNs urfolksspråkår i år, så vil vi også vise film fra andre urfolk. Det blir i tillegg samtaler og innledninger av filmene med både regissører og skuespillere. Det vises filmer hele dagen på tre ulike kinolerreter. I tillegg blir det arrangert en filmworkshop for samisk ungdom, står det i pressemeldingen.

– Siden vi befinner oss så sentralt i det sørsamiske landskapet vil festivalen fokusere litt ekstra på sørsamiske filmer, fortsetter arrangørene Raasten Rastah og Røros kino i pressemeldingen.

Raasten Rastah: Filmh kan by på en førpremiere også. Den sørsamiske barne-tv-serien Sööfe vil bli vist for første gang under festivalen.

Serien om Sööfe, eller Sofie, som bor i Trondheim. Hun har norsk far og samisk mor, og har levd et helt vanlig, norsk liv. Besteforeldrene bor på Røros og driver med rein. I starten av serien dør bestefaren, og reindriften blir truet. Sööfe må dermed ta et valg for å redde reinstammen.

– Vi ønsker alle hjertelig velkommen.

- Det går ut en spesiell invitasjon til alle i regionen som har lyst til å oppleve mangfoldet i den samiske filmverdenen, avslutter arrangørene pressemeldingen.

Artikkeltags