Tande P. mener dagens rakfisk er for salt, og savner rak rakfisk. Er du enig?

Tande P. mener dagens rakfisk er for salt. Her med prisvinner Arnstein Steinsaas for beste rakfisk i villfisk-klassen. Jorid Skott Svendsen til høyre.

Tande P. mener dagens rakfisk er for salt. Her med prisvinner Arnstein Steinsaas for beste rakfisk i villfisk-klassen. Jorid Skott Svendsen til høyre. Foto:

DEL

Tande-P, eller Alf Tande-Petersen som er hans rette navn, har vært med siden oppstarten av NM i rakfisk på Vauldalen Fjellhotell. Og han er konferansier under arrangementet. Det var han også i helga.

- Jeg var med og starta dette her. Jeg begynte i Valdres, men slutta der, sier Tande-P. Han forklarer hvordan dommerne jobber for å komme fram til en vinner.

- Dommerne bedømmer lukt, farge, salt, tyggemotstand og aroma etter et fastlagt skjema. Det kan oppnås fem poeng innenfor hver kategori, det vil 25 poeng fra hver dommer.

Tande-P er litt kritisk til at produsentene har en tendens til å salte produktet for mye etter at Mattilsynet har kommet med visse krav til produksjonen.

- Tilbakemeldingene fra dommerne tyder på mye salt i fisken. Det er ikke saltet som skal berge produktet, sier han.

Tande-P forteller at han nyter rakfisken med enkelt tilbehør.

- Det er mandelpotet og smør, helst Røros-smør. Vatn eller en mild øl er den beste drikken til fisken. Jeg foretrekker vatn. Akevitt blir feil. Den tar for mye av smaken. - Jeg brenner for rakfisken, sier han.

Les mer om helgens rakfisk-fest: Rekord for rakfisk-NM

Laster avstemning...

Artikkeltags