«Ingen skam?? Det faktum at NorgesGruppen ikke eier skam her i livet er ikke noe nytt. Men de strekker seg stadig lenger for å vise akkurat hvor skamløse de er. Nå har de sannelig endret design på sin EMV-kjøttdeig også! Den som kan inneholde kjøtt fra hvor-som-helst, altså.».
Fredag kveld publiserte Anders Nordstad et flammende innlegg på sosiale medier, hvor han går hardt ut mot Norgesgruppen. EMV betyr «egne merkevarer» og er betegnelsen som brukes på kjedenes egne produkter.
Nordstad, som er tidligere generalsekretær i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, har tidligere «stått på barrikadene» for merkingen av importert kjøtt.
– Dønn like
Nordstad forteller til Nettavisen at han ble tipset om NorgesGruppens endring.
– Jeg reagerte umiddelbart. Jeg reagerte også på den gamle pakningen, hvor man ikke kunne vite om det var tysk eller norsk kjøtt i emballasjen. Med det nye designet ser pakkene dønn like ut! Folkets kan være norsk kjøtt, men kan like gjerne være tysk kjøtt. Det er ikke alle som leser alt med liten skrift, sier siviløkonomen til Nettavisen.
Og han legger til:
– Med Gilde er det alltid norsk kjøtt. Det er viktig for de som er opptatt av hvor maten kommer fra.
Han har klare meninger om at dagligvarekjeden har en baktanke med dette.
– Det nye designet til NorgesGruppen viser at de har lyst til å utviske forskjellen. EMV-andelen er over 80 prosent nå, og det virker som at kjedene har en strategi om å «ta over» kjøttdiskene, sier Nordstad.
Avfeier kritikken
Også politiker Geir Pollestad (Sp) har lagt merke til Norgesgruppens nye innpakning av kjøttdeigen sin.
– De har ikke mye god fantasi. Likheten er absolutt til stedet, og det er ingen tvil om at de prøver å etterligne Gilde, sier stortingsrepresentanten.
Bård Gultvedt, direktør for næringspolitikk og myndighetskontakt i Norgesgruppen, avviser påstandene.
– Vi har ikke bevisst etterlignet Gilde. Rød er en vanlig farge å bruke. Det er ikke særlig unikt, sier han.
Gultvedt mener at logoen er tydelig merket, og at de tydelige grønne boksene på NorgeGruppens pakker skiller de to produktene.
– Jeg er sikker på at Geir Pollestad og Anders Norstad ser forskjell, om de legges ved siden av hverandre, konstaterer han.
Krever endringer
Pollestad har vært en tydelig pådriver for innstramminger hos dagligvarekjeder når det kommer til merking av importert kjøtt. Han mener også at det trengs en innstramming på kopiering av allerede etablerte merkevarer.
– Det er et behov for å beskytte de uavhengige leverandørene, hvis vi ikke ønsker et marked der dagligvarekjedene har et slags monopol på alt fra produksjon og til salg, mener Pollestad.
Nå jobber regjeringen med en utredning om EMV-varer i butikker, ifølge politikeren.
– Tiltak vil komme fortløpende når utredningen blir klar. Den offentlige debatten er veldig viktig. Kjedene vil ha oss til å tro at de er i en ekstrem priskonkurranse. Det mener jeg de ikke er. Det er altfor lite konkurranse blant dagligvarekjedene, sier han.
Færre valgmuligheter
Nettavisen spør Nordstad, som for øyeblikket bruker en del tid på å holde foredrag om norsk matproduksjon, om dette faktisk er et stort problem for forbrukerne.
– Å lese ting med liten skrift har vi alle lært. Er det ikke en «bagatell» å reagere så sterkt på bytte av en merkelapp?
– Enhver leverandør har en plikt til å gi kundene valgmuligheter. I dette tilfellet har NorgesGruppen valgt designet for at det skal bli lettere å ta feil. Det fratar kundene valgmuligheten til å velge norsk kjøtt. Jeg er sikker på at dette er en bevisst strategi fra Norgesgruppen. Strategien virker å gå ut på at «kjøtt er kjøtt». Skal vi ha en bærekraftig matproduksjon, så må vi sørge for at forbrukerne får muligheten til å velge norskprodusert mat, svarer den tidligere generalsekretæren i Norsk Bonde- og Småbrukarlag.
Ifølge Nordstad er engasjementet stort rundt denne problematikken, og at flere tar kontakt og engasjerer seg i sosiale medier.
– Det er stigende bevissthet blant norske forbrukere. Hvis ikke norske forbrukere aktivt får muligheten til å velge norsk mat, så vil det true vår evne til selvforsyning. Norge har verdens laveste selvforsyningsgrad, påpeker han.
– Merker tydelig
Gultvedt i NorgesGruppen opplyser at Folkets kjøttdeig stort sett inneholder norsk kjøtt, med mindre det er underskudd på norsk kjøtt i markedet. Da importeres det.
– Det er ikke noe vi ønsker, men hvis det skjer, så merkes det på pakken, sier han.
– Nordstad peker på at dette står med liten skrift på pakkene, hva sier du til det?
– Vi har endret skriftstørrelsen og flyttet merkingen til fremsiden av pakken, nettopp for å synliggjøre for forbrukeren. Med større skriftstørrelse går vi også lenger i tydelig merking, enn det myndighetene krever.
– Er dette et forsøk på å overta kjøttmarkedet fra Gilde?
– Dette er overhodet ikke noe forsøk på å ta over markedet fra Gilde, svarer direktøren kontant.