Falkberget-Ringen inviterte til dugnad på Ratvolden: Vasket i Johans hus

 Alle kriker og kroker ble støvsugd. Her er det Christopher Ferangen som kryper på alle fire.

Alle kriker og kroker ble støvsugd. Her er det Christopher Ferangen som kryper på alle fire. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Lørdag 15. juni oppfordret Falkbeget-Ringen folk til å komme på dugnad i hjemmet til dikteren Johan Falkberget. Det ble et brukbart oppmøte, og vi tror han sjøl hadde kost seg med så mange som hjalp til med å rydde og vaske hjemme hos han. Sola skinte og la en ekstra fin stemning over Ratvolden denne dagen.

Sammen med Rørosmuseet hadde Morten Tøndel vært på befaring noen dager før, slik at vi visste hva som skulle gjøres, og hva som ikke skulle røres. Fjøset ble ryddet for gammelt og ubrukelig materiale og annet rask.

Leder i Falberget-Ringen, Kirsti Sæter synes at det å kunne bruke fjøset, hadde skapt en ekstra god stemning, med lav takhøyde og et gammelt fjøsmiljø.

– Vi skal prøve å få til en eller flere onsdagskvelder i fjøset på Ratvolden. Her er veldig god akustikk og det blir noe særegent og autentisk å fremføre ting av dikteren her i fjøset, sier Kirsti.

Gammelhuset og Nyhuset ble støvsugd og lufta, og kjøkkenet i Nyhuset ble vaska. Nå lukter det godt innomhus på Ratvolden, og gården er klar til å ta imot folk på omvisning og arrangement.

Det ble vasket vindu, og rundt husene ble graset klipt med kantklippere. Med varmvatn i bøtter og med filler som forsiktig vasket og tørket støv, fikk dugnadsfolket dikterhjemmet til å skinne igjen. Og alle var enige om at dette måtte bli en tradisjon hver forsommer.

Både store og små bidro med å rydde, pusse, lufte og vaske hjemmet til Johan Falkberget, og Randi Borgos, som hadde med seg barnebarna Ola og Erlend, syntes det var trivelig å ha med ungene på ordentlige oppgaver. På den måten får de et forhold til det gamle.

-Vi fikk gjort det som var målsettingen, og litt til, sier Christopher Feragen fra Falkberget-Ringen. - Og været var med oss. Vi satt ute og koste oss inni mellom slagene. Og vaffellukta spredte seg på tunet og praten og latteren satt løst, blant Falkberget-entusiastene.

Tørker støv av gamle bilder: Hanna Rimala Herfjord. Foto: Torgun Brean

Tørker støv av gamle bilder: Hanna Rimala Herfjord. Foto: Torgun Brean

Artikkeltags