RBK-profilene reagerer: – Folk kan gå på fylla, men ikke spille fotball på løkka

Pål André Helland og Torgeir Børven ser helst at breddefotballen får starte opp igjen.

Pål André Helland og Torgeir Børven ser helst at breddefotballen får starte opp igjen. Foto:

Debatten rundt breddefotballen har rast den siste tiden etter at regjeringen sa nei til oppstart i august.

DEL

Etter søndagens 3-0 seier over Stabæk, fikk både Pål André Helland og Torgeir Børven spørsmål om hva de tenker om avgjørelsen.

– Det skal sies at det er mer kompetente folk enn meg som tar de avgjørelsene, men jeg tror det er mange som sliter med å se logikken. Ja, det er viktig å komme i gang der det omsettes penger. Men det er mange som er engasjert i og rundt breddefotballen, både som spillere og andre, som har det som ankepunktet i livet sitt. Og at det blir tatt fra dem, jeg tror man sliter litt med å forklare det, sier Helland i et intervju med TV 2.

Rosenborg-stjernen håper breddefotballen åpner igjen så snart som mulig.

– Man får ikke lov til å spille fullkontakt på trening, men samme gjengen kan møtes på vorspiel og klemme og kysse hverandre. Man får håpe at de kommer i gang, for norsk fotball er lite uten bredden, sier Helland.

– Spesielt

Også RBKs nye spiss Torgeir Børven reagerer på at breddefotballen ikke har fått dato for oppstart.

– Jeg synes det er veldig spesielt at folk kan klemme og gå på fylla og omtrent gjøre som de vil, men å spille fotball på løkka går ikke. Jeg skal ikke legge meg for mye borti det, jeg kan ikke så mye om det, men min første tanke er at det er veldig rart, sier Børven til TV 2.

Helland var helt avhengig av breddefotballen. Hva han hadde gjort uten, vet han ikke.

– Nei, da hadde jeg jo ikke hatt noen barndomsklubb. Da det lugget som verst hadde jeg ikke hatt Byåsen å gå til, og det synes jeg selv at hadde vært vanskelig. Og uten den oppveksten hadde jeg sikkert blitt noe annet, sier han.

RBK-børsen etter storseieren: Én skiller seg ut

Frustrert

Også den lokale breddefotballen i Trondheim reagerer på avgjørelsen. Byåsen-trener Erik Selnæs føler at ting ikke er logisk.

– Nå er ikke jeg noe ekspert på smittevern. Det største problemet er ikke at vi ikke får trent og spilt kamper. Det største problemet er måten det blir kommunisert på og helheten i samfunnet ellers. Det skjønner jeg svært lite av og det blir frustrerende når jeg føler ting ikke er logisk og henger på greip, sier Selnæs og fortsetter:

– En 25-åring hos oss kan gjøre det aller meste. Dra på byen, dra til Danmark, men ikke trene. Også argumenteres det i tillegg med at det ikke er kontakten som er problemet, det er reisen og kiosksalget på tribunen. Ja vel, så la oss da i hvert fall begynne med å få trene, sier Byåsen-treneren.

Frustrerte, oppgitte og syrlige stikk. Nå begynner klubbene å se seg lei.

Fotballpresident og trondhjemmer Terje Svendsen var også skuffet over regjeringens svar fredag.

– Dette er et skuffende svar fra regjeringen. Både at de ikke ser verdien av trening for alle og at de gjør helomvending i spørsmålet om NFFs mandat til å innlemme nye liganivåer i toppfotballpiloten. Danmark åpnet for hele bredden allerede 7. juni. Derfor er det uforståelig for hele Fotball-Norge at regjeringen ikke kan åpne for trening allerede nå. Særlig med tanke på at norsk fotball hele veien har dokumentert vår evne og vilje til å ta smittevern på høyeste alvor fra dag én, sier Terje Svendsen til fotball.no.

Like før søndag ble til mandag sendte Norges Fotballforbund ut et åpent brev der de krever at breddefotballen åpnes 1. august.

Brevet i sin helhet kan leses her:

Brevet fra kretslederne til regjeringen

Vi er 18 kretsledere i Norges Fotballforbund som ber innstendig om at det åpnes for resten av norsk fotball fra 1. august.

Vi har et sterkt engasjement for samfunnet, idretten og folkehelsen, og føler nå at vi har en regjering som ikke ser konsekvensen av ikke å slippe til den siste delen av norsk fotball.

Det er prisverdig at dere har åpnet for normal trening og at vi har fått en dato for kampstart i barne- og ungdomsfotballen. Dette er svært viktig for å begrense frafallet, opprettholde rekrutteringen og for folkehelsen i et langsiktig perspektiv.

Vi representerer frivilligheten i grasrota i fotballen og vi kan ikke ta sommerferie. Alt henger sammen med alt, topp og bredde, barne- og ungdomsfotballen og de som ikke får spille nå, voksenfotballen. Uten det ene taper det andre. Vi taper fysisk aktivitet, frivillighet, engasjement og folkehelse. Derfor må vi ha med resten av bredden OG DET HASTER.

Uten normal trening fra senest 1. august, kan vi gå glipp av årets fotballsesong. Det høres kanskje ut som krisemaksimering at tiden er i ferd med å renne ut, MEN den er det. Det er krise!

Kampstart i september vil medføre at mange av kretsene ikke vil ha mulighet til å gjennomføre en høstsesong. I landet vi bor vil det mange steder ikke være mulig å spille fotballkamper sent på høsten. I tillegg møter vi utfordringer rundt banekapasitet, anlegg uten undervarme og flomlys for å nevne noe.

Når det kommer til smittevern har våre klubber vært imponerende gode til å etterleve dette, og vi er av den klare oppfatning at smittevernet best ivaretas gjennom organisert aktivitet. Vi ser med bekymring at stadig flere spiller uorganisert fotball med fullkontakt ute på løkka uten at vi kan kontrollere det.

Det er vanskelig å forstå og forklare til våre medlemmer hvorfor de ikke kan spille fotball, når samfunnet er åpnet på så mange andre områder. De samme folkene kan reise rundt om i Norge og Europa, ta seg en fest på byen og stå tett på bussen. De kan ikke trene som normalt på en 7000 m² fotballbane, noe helsemyndighetene har beskrevet som uten smitterisiko.

Kretslederne i Norges Fotballforbund ber innstendig om at regjeringen gir oss tillatelse til å drive vår idrett som normalt, snarest mulig og senest 1. august. Dette vil gjør det mulig for våre seniorspillere å gjennomføre høstsesongen. Vi lover å gjøre vårt for at smittevernet blir ivaretatt. Håper å høre fra dere snarest mulig, vi har ingen tid å miste.

Med hilsen fra grasrota i Norsk fotball.

Frp vil åpne for bredden – mener Raja ikke forstår Fotball-Norge

Send inn tekst og bilder «

Bli med og fortell fra din klubb og sportshverdag!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken